Előfizetői tartalom

Óriási, 60 évre szóló döntést hoztak a lengyelek: elindul az első atomerőművük tervezése

Miután kiadta a környezetvédelmi engedélyt múlt pénteken a lengyel hatóság az ország első atomerőművére, tegnap aláírta a tervezési szerződést a lengyel atomerőművi állami vállalat (PEJ) a két amerikai cég által alkotott konzorciummal, így a tervek szerint 2026-ban elindul az építkezés és az első atomerőművi blokk 2033-tól már termelni is fog, az alap forgatókönyv szerint 60 évig. A lengyel miniszterelnök (képünkön) történelmi döntésnek minősítette a szerződés aláírását, amely egy új korszak kezdetét jelenti az országban a szénmentesség elérése érdekében.

Íme a főbb paraméterek Lengyelország két atomerőművet tervez felépíteni 3-3 blokkal 2043-ig és ebből az első erőmű tervezési szerződését írta alá tegnap a lengyel állami közszolgáltató Polskie Elektrownie Jądrowe (PEJ) az amerikai Westinghouse és a Bechtel által alkotott konzorciummal. A cél az, hogy az építkezés 2026-ban elkezdődhessen a tengerparti pomerániai vajdaságban...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés