Előfizetői tartalom

Nem "csak" a Földet mentené meg, de a rezsit is csökkentené a tiszta energára való átállás

Major András
Az energiaszektor gyorsabban változik, mint sokan gondolják, így a klímavédelmi célok még mindig elérhetőek, de ennél jóval többet kell tenni, a rendelkezésre álló idő pedig korlátozott, ezért fel kell gyorsítani a folyamatot - figyelmeztet a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) új jelentésében, amely szerint ez nem "csak" azért elemi érdekünk, hogy így megakadályozzuk a Föld lakhatatlanná válását, de a környezet- és egészségvédelmi megfontolások, az energiabiztonság, a megfizethetőség, valamint általános gazdaságfejlesztési érvek is ebbe az irányba mutatnak.

A Nemzetközi Energiaügynökség az elmúlt időszak technológiai, piaci és szakpolitikai fejleményeit figyelembe véve frissítette 2021-ben kiadott, a témában meghatározónak számító jelentését, amelyben bemutatja, hogyan érhető el a kataszrofális mértékű klímaváltozás elkerüléséhez szükségesnek tartott klímasemlegesség 2050-ig. A tekintélyes szervezet hangsúlyozza: a felvázolt útiterv egy lehetséges, de nem az egyetlen kizárólagos pálya a karbonkibocsátás évszázad közepéig nettó nullára történő csökkentéséhez, ami a globális felmelegedés mértékének legfeljebb 1,5 Celsius-fokon való tartásának a feltétele.

A globális energiarendszer 1,5 fokos cél elérése érdekében történő átalakításának kényszere soha nem volt még olyan erős, mint most. Az ehhez vezető út ugyan leszűkült, de a cél továbbra is elérhető a tisztaenergia-ágazatok növekedésének köszönhetően - szögezi le a jelentés.

A klímaváltozás hatásai mind gyakoribbak és súlyosabbak, a jelenlegi folyamat (STEPS szcenárió) veszélyeire figyelmeztető tudományos jelzések pedig erősödnek. 2023 augusztusa a valaha volt legmelegebb augusztus, és mind közül a második legforróbb hónap lett a mérések történetében 2023 júliusát követően - emlékeztet a jelentés.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái