Előfizetői tartalom

Itt a lista, durva különbségek vannak a világ tőzsdéi között

Jelentős különbségek mutatkoznak a világ tőzsdéi között, az amerikai részvénypiacok a legfrissebb adatok alapján a globális részvénypiaci kapitalizáció csaknem felét adják. Ehhez természtesen hozzájárul, hogy az NYSE-n és a Nasdaq-on jegyzik a világ legértékesebb cégeit, utóbbi ráadásul masszív növekedésen ment keresztül az elmúlt években, így fokozatosan dolgozza le a hagyományosan "New York-i tőzsdének" (bár valójában mindkettő New Yorkban található) nevezett NYSE előnyét. Ilyen kontextusban nem könnyű elhelyezni a nagyságrendekkel kisebb magyar tőzsdét, de azért nem is lehetetlen a feladat.

Dominálnak az amerikai tőzsdék

Közel 80 tőzsde működik szerte a világon, mindösszesen közel 107 000 milliárd dolláros piaci kapitalizációval, vagyis ennyi a tőzsdéken forgó papírok értékének összege. Nem véletlen, hogy a napi kereskedés során a befektetők kitüntetett figyelmét élvezi az amerikai piac, hiszen az amerikai tőzsdék a globális részvénypiac közel felét teszik ki. Az észak- és dél-amerikai tőzsdék globális piac kapitalizációjának 47,2 százalékát tették ki a WFE szeptemberre vonatkozó adatai szerint. Ehhez képest az ázsiai és a csendes-óceáni térség 29,7 százalékot, míg az EMEA régió (Európa, Közel-Kelet, Afrika) 23,1 százalékot adott.

Az amerikai piacoknál maradva látható, hogy valójában a régió dominanciája két tőzsdének köszönhető, a NYSE-nek és a Nasdaq-nak. Nem véletlen a hatalmas előny, hiszen ez a két tőzsde ad otthon a világ legnagyobb vállalatainak, az Apple-től kezdve, az Nvidián keresztül, egészen a befektetőlegenda, Warren Buffett konglomerátumáig, a Berkshire Hathaway-ig.

A technológiai részvények dominanciájára utal, hogy 5 évvel ezelőtt, 2018 szeptemberében még egészen más volt a két tőzsde piaci kapitalizációjának aránya: az NYSE 24 223 milliárd dollárral bírt, míg a Nasdaq csupán 11 860 milliárddal. Ez azt jelenti, hogy miközben 5 év alatt a NYSE teljes piaci értéke mindössze 4,2 százalékkal nőtt,

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés