Előfizetői tartalom

Rég várt kedvező változás közeleg klímaügyben - Már hatnak a megújuló energiaforrások?

A megújuló energiaforrások terjedése kezdi lefelé törni a globális szén-dioxid-kibocsátási görbét, nagyrészt a nap- és szélenergiának, illetve a villanyautóknak köszönhetően - derül ki a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) irányadónak számító 2023-as jelentéséből. Ez a remény életben tartásához elég, de a klímacélok eléréséhez még sokkal többre van szükség.

Elsősorban a három vezető tiszta technológia - vagyis a fotovoltaikus napelemek, a szélturbinák és az elektromos járművek - térnyerésének hatására az emisszió várható alakulását a 'business as usual' forgatóköny alapján jelző grafikon (STEPS-2023) ma már sokkal jobban mutat, mint a 2015-ös Párizsi Klímaegyezmény előtti állapot alapján rajzolt alapforgatókönyv (az alábbi garfikonon: Pre-Paris Baseline). Az IEA napokban kiadott jelentése szerint valamikor 2024-2025-ben elkezdődhet a szén-dioxid-kibocsátás rég várt csökkenése.

ieaweo1

Az ENSZ-tagállamok (lényegében a világ összes országa) 2015-ös kulcsfontosságú megállapodása előtt a várakozás úgy szólt, hogy az akkori mintegy 35 milliárd tonnáról 2030-ig megközelítőleg 43 milliárd tonnára emelkedik a globális energiaszektor CO2-kibocsátása. A klímaegyezményen és az azóta hozott döntéseknek is köszönhetően ma már úgy tűnik, az évtized végére további intézkedések nélkül is 35 milliárd tonnára csökkenhet a klímaváltozás fő felelősének tartott kibocsátás a 2022-es 37 milliárd tonnás rekord szintről.

A 2030-as emissziós kilátások durván 8 milliárd tonnás javulásából a napelemek hozzávetőleg 3, a szélerőművek 2, az elektromos autók pedig körülbelül 1 milliárd tonnával veszik ki a részüket, míg a fennmaradó mennyiség megtakarítása egyéb tiszta technológiáknak köszönhető. Ezzel párhuzamosan a fosszilis energia iránti kereslet emelkedése is megállhat, amint arról az IEA új jelentése alapján ebben a cikkünkben beszámoltunk.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés