Előfizetői tartalom

Tudod, hogy kinek köszönhető a 8 órás munkanap?

Portfolio
A sztrájkok többezer éves múltra tekintenek vissza, jelentős javulásokat hoztak a munkakörülményekben, megágyaztak a 8 órás munkanapnak, és egy sztrájknak köszönhetjük az évi egy szabadnapot is a munka ünnepén. Napjaink sem mentesek a dolgozói megmozdulásoktól, nyaranta rendszeresen megbénítja Európában a légiközlekedést a dolgozók sztrájkja, az amerikai autóiparban jelenleg is leállás van, de még a szórakoztatóipar sem úszta meg, a nyári Hollywood-i munkabeszüntetések komoly csúszásokat hoztak filmekben és sorozatokban. A Business Insider összegyűjtötte a történelem legnagyobb hatású sztrájkjait.

Több mint háromezer éve létezik valamilyen formában a sztrájk intézménye, már az ókorban is harcoltak a munkások a jobb bérezésért és munkakörülményekért. Volt, hogy a sztrájkok leállítottak gazdaságokat, néhány esetben véres összecsapásokhoz vezettek és életekbe kerültek. Idén nagy figyelmet kapott a Hollywood-i forgatókönyvírók és színészek sztrájkja, akik a „szokásos” béremelés mellett a generatív mesterséges intelligencia elleni védelmet követeltek. 2023-ban újraindultak a sztrájkok az autóiparban is, ami az olyan nagyvállalatok, mint a GM, a Ford és a Stellantis működését is érintette.

Íme néhány a világtörténelem legerőteljesebb, legnagyobb hatású sztrájkjai közül a Business Insider gyűjtése szerint:

Az első feljegyzett munkabeszüntetésre az ókori Egyiptomban került sor i. e. 1156-ban, amikor a munkások III. Ramszesz fáraó késedelmes fizetése ellen tiltakoztak. Toby Wilkinson egyiptológus ókori feljegyzésekkel foglalkozó elemzése szerint a sírépítők és kézművesek i. e. 1159-ben kezdtek panaszkodni a hónapokig tartó fizetési késedelmekre, amikor III. Ramszesz tiszteletére rendezett fesztiválra készültek. A kormánytisztviselők nagyrészt figyelmen kívül hagyták a sírépítőket, akik végül abbahagyták a munkát, és "éhesek vagyunk" kiabálással vonultak ki a város utcáira. Elzárták a Királyok Völgyébe való bejutást, és megakadályozták, hogy mások szent ételt és italt vigyenek a halottaknak. A fáraó és az ókori munkások végül kompromisszumot kötöttek, és megkapták a fizetésüket.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés