Portfolio signature

Mekkorát kaszálnak rajtunk a biztosítási alkuszok? - Érdekes számok érkeztek

Palkó István
Egyre kevesebb biztosításközvetítő dolgozik Magyarországon, ennek ellenére a nem-életbiztosítási értékesítésben felmutatott teljesítményük jelentősen nőtt az idei első félévben, miközben az életbiztosítási új szerzések minimum vegyes képet mutattak. 100 forintnyi befizetett biztosítási díjunkból stabilan 8,0-8,5 forint jut a független közvetítőknek, miközben a biztosításközvetítői szektor egészének - igaz, egyre koncentráltabban eloszló - jövedelmezőségére sem lehet panasz. A felügyelet friss adataiból szemezgettünk.

Az MNB pénteken közzétett adatai szerint 361 független biztosításközvetítő vállalkozás, vagyis többes ügynök vagy alkusz dolgozik a magyar biztosítási piacon. Nagyot koncentrálódott a piac, hiszen ez a szám pontosan a kétharmada a 2010-es csúcsnak.

Az MNB júniusi jelentése szerint 2022 végén 8475 természetes személy alkuszként, 3460 fő többes ügynökként, 13 144 fő pedig (függő) ügynökként dolgozott, mindhárom évi mintegy 4-5%-os csökkenésen ment keresztül, és sokéves mélyponton van a biztosításközvetítői létszám.

61,1 milliárd forint jutalékbevételt értek el a független biztosításközvetítők az idei első félévben az egy évvel korábbi 57,5 milliárd forint után, így jók az esélyek arra, hogy a tavalyi egész éves 111 milliárd forintos jutalékbevételi csúcsot idén 5-10%-kal meghaladják. Az életbiztosítási jutalékbevételek aránya 22%, a nem-életbiztosításiaké 78% volt az első félévben.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább.

Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja most akciósan egy évre 19 900 forint. Választhat havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések