telekomszekhaz
Üzlet

Nem okozott csalódást a Telekom, tovább száguldhat a magyar tőzsde sztárpapírja?

Fekete Beatrix
Óriási száguldáson van túl idén a Magyar Telekom árfolyama, és ha valami a további emelkedés útjába is áll, az valószínűleg nem a szerdán zárás után közzétett harmadik negyedéves gyorsjelentés lesz. Kisebb-nagyobb mértékben minden szinten felülteljesítette az elemzői konszenzust a Telekom a július-szeptemberi időszakban, a bevételek kétszámjegyű ütemben emelkedtek, a marzsok pedig jelentősen javultak. A kilátásokban nincs változás, a menedzsment megerősítette az idei és a jövő évre megfogalmazott publikus célokat is.

Minden szinten az elemzői konszenzust felülmúló harmadik negyedéves számokat közölt a Magyar Telekom ma, piaczárás után közzétett negyedéves gyorsjelentésében. A július-szeptemberi időszakban az összes bevétel 216 milliárd forintot tett ki, ami mintegy 2 milliárd forinttal teljesíti felül a konszenzust, az EBITDA pedig 80,5 milliárd forintra rúgott, ami 1,7 százalékkal múlja felül az előzetes várakozásokat. A működési eredmény és az adózott eredmény esetén még nagyobb volt az eltérés.

varttablajo

A bevételek

A csoport bevétele 13,3 százalékkal nőtt 2023 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához képest, a mobil adatátviteli és a vezetékes szélessávú szolgáltatások iránti erős keresletnek, valamint a magyarországi inflációkövető díjkorrekcióknak köszönhetően.

Az egyes szegmensek közül a bevételek több mint 58 százalékát adó mobil bevételek 13 százalékkal nőttek 2023 harmadik negyedévében az előző év azonos időszakához képest, ami a mobil adatforgalom folyamatos növekedésének és a hangalapú kiskereskedelmi bevételek növekedésének köszönhető. Az adatbevételek ugyanis kiemelkedő, 26,2 százalékos növekedést mutattak.

A vezetékes bevételek éves összevetésben 17 százalékkal nőttek 2023 harmadik negyedévében. Ez a javulás elsősorban a vezetékes szélessávú és televíziós szolgáltatásokból származó bevételek növekedésének tudható be, amely most magasabb készülékértékesítési bevételekkel párosult. A szélessávú kiskereskedelmi bevételek év/év alapon több mint 26 százalékkal nőttek, míg a televíziós bevételek közel 14 százalékkal emelkedtek.

Ami a készülékértékesítéseket illeti, a vezetékes készülékértékesítés bevétele 1,4 milliárd forinttal volt magasabb az előző év azonos időszakához képest, 2023 harmadik negyedévében 4,9 milliárd forintot tett ki, tükrözve a magasabb átlagos készülékárakat, a teljes értékesítési volumen növekedését és a jelenérték-diszkont csökkenését. Ezzel szemben a mobil készülékértékesítésből származó bevétel 4,8 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest, 28,3 milliárd forintot ért el 2023 harmadik negyedévében, ami elsősorban a harmadik felek felé történő exportértékesítésből származó alacsonyabb bevételek és a készülék részletfizetéshez kapcsolódó jelenérték-diszkont miatti nagyobb mértékű csökkenés eredménye, miközben az ügyfelektől származó értékesítési bevételek nagyjából stabilan alakultak.

keszulekertekesites2

Az üzleti szegmensek közül a rendszerintegráció és informatika teljesített a leggyengébben, de itt is növekedés volt, a bevétel 3,8 százalékkal 20,7 milliárd forintra emelkedett 2023 harmadik negyedévében, a magyarországi nagy értékű projektekből származó bevételek növekedésének köszönhetően.

A költségek

A közvetlen költségek éves szinten 5,4 százalékkal nőttek 2023 harmadik negyedévében, a követelések magasabb értékvesztése és az egyéb közvetlen költségek emelkedése miatt. Ez elmaradt a bevételek növekedési ütemétől, ennek megfelelően a bruttó fedezeti szint közel 3 százalékponttal javult az időszakban, meghaladta a 61 százalékot.

A közvetett költségek 12,6 százalékkal nőttek 2023 harmadik negyedévében, elsősorban a magyarországi magasabb energiaköltségek következtében, ami különösen a villamosenergia-költségnél keletkezett. A közvetett költségek között elszámolt távközlési pótadó 7,5 milliárd forintot tett ki az időszakban, ami a bevételnövekedés eredményeként 16 százalékkal magasabb az egy évvel ezelőtti szintnél.

Az eredmények

A távközlési cégeknél leginkább figyelt eredményességi mutató, az EBITDA 80,5 milliárd forintra emelkedett, ami 23,4 százalékos növekedés, az EBITDA AL pedig 24,8 százalékkal 73,1 milliárd forintra nőtt. Az EBITDA-marzs szintén jelentősen, 3 százalékponttal javult a bázisidőszakhoz képest.

ebitda

Az amortizációs költségek mindössze 2,5 százalékkal emelkedtek, ennek köszönhetően a működési eredmény 46 százalékkal ugrott meg, de a negatív pénzügyi eredmény következtében az adózott eredmény már „csak” 33,3 százalékkal nőtt, 24,7 milliárd forintra. A nettó pénzügyi eredmény a 2022. harmadik negyedévi 8,1 milliárd forintos veszteségről 2023 harmadik negyedévében 15,3 milliárd forintos veszteségre romlott. A kamatköltség növekedését a lízingkötelezettségekhez és részletfizetésekhez kapcsolódó magasabb kamatok és a magasabb átlagos kamatköltségek okozták. Az egyéb pénzügyi költségek kedvezőtlen változása elsősorban a derivatívák valós értéken történő értékeléséből származó kedvezőtlenebb eredményeket tükrözi a vonatkozó hozamgörbék eltérő elmozdulása miatt, miközben az euró-forint devizamozgás mindkét időszakban gyengülést mutatott, ami árfolyamveszteséget okozott.

adozotteredmeny

A módosított nettó eredmény (a társaság részvényeseire jutó eredmény), ami az osztalékfizetés alapját adja a teljes pénzügyi év zárását követően, 30 milliárd forint volt 2023 harmadik negyedévében, és 67,8 milliárd forint 2023 első kilenc hónapjában. A kilenc havi eredmény 48 százalékkal haladja meg a tavalyi azonos időszaki értéket.

A spektrum licenszdíjak nélküli szabad cash flow 48,6 milliárd forintot tett ki 2023 első kilenc hónapjában, ami 4,3 milliárd forintos csökkenést jelent az előző év azonos időszakához képest. Ez a csökkenés a távközlési pótadó befizetésének időbeli eltéréseiből adódik, ami ellensúlyozta a jövedelmezőség javulását. 2022-ben ezt az adót novemberben, míg 2023-ban 26,4 milliárd forintot májusban kellett befizetni.

Megerősített célkitűzések

Szeptemberben adott célkitűzéseit megerősítette a menedzsment a szerda este publikált gyorsjelentésben, Rékasi Tibor az eredményeket kommentálva elmondta:

Ahogy azt 2023 szeptemberében közzétettük, felfelé módosítottuk az idei évre vonatkozó célkitűzéseinket. Előre tekintve arra számítunk, hogy éves szinten a bevételek és az EBITDA AL 10%-15%-os mértékben fog növekedni a magyarországi távközlési piacon tapasztalható, a korábbiakban vártnál kedvezőbb folyamatoknak köszönhetően.

Publikus célkitűzések (milliárd forint)
  2022 tény Publikus célkitűzések 2023-ra Kitekintés 2024-re
Bevétel 746,7 10-15%-os növekedés közepes-egyszámjegyű növekedés
EBITDA AL 221,5 10-15%-os növekedés közepes mértékű növekedés
módosított nettó eredmény 63,0 kétszámjegyű növekedés dinamikus növekedés
Szabad CF* 50,9 kb. 60 milliárd forint dinamikus növekedés
* Spektrum licensz díj nélkül, forrás: Magyar Telekom, Portfolio  

Árfolyam

Óriási száguldáson van túl a Telekom részvénye tavaly ősz óta, az előző évek tetszhalott állapota után újra találtak sztorit a részvényben a befektetők, amelynek okairól alábbi cikkünkben írtunk.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

A Magyar Telekom idén magasan a legjobban teljesítő távközlési papír volt az európai szektortársak között, az év eleje óta közel 80 százalékot menetelt az árfolyam.

Az árfolyamemelkedés ellenére a Magyar Telekom részvényeinek EV/EBITDA alapú árazása továbbra is a legalacsonyabbak között van az európai távközlési szektorban.

A növekedési kilátások fényében különösen alulértékeltnek tűnik a papír a peer grouphoz képest.

Az elemzői célárak már összeértek az árfolyammal, a medián elemzői célár ugyanis 610 forint. Persze vannak optimistább elemzők, a Concorde például épp a napokban emelte 950 forintra a Telekom részvényeire vonatkozó célárát.

Az osztalékpapíroknál benchmarknak számító 10 éves államkötvényhozamhoz képest prémiumot kínál a Magyar Telekom részvénye osztalékhozam alapján, bár a prémium mértéke jelentősen lecsökkent a nyár folyamán látott szintekhez képest.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Róka László

bull bear tőzsde
bét
boksz kiütve
Budapesti Értéktőzsde
árfigyelő gvh nyitóoldal forrás Portfolio
orszaghaz-parlament-epulete-budapest
budapest magyarország magyar gazdaság
Narendra Modi, India miniszterelnöke
Tematikus PR cikk
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
bull bear tőzsde