Előfizetői tartalom

Nem segítenek már a devizaárfolyamok, csökkenő bevétel és eredmény a Richternél

Csökkent a harmadik negyedévben a Richter bevétele, üzemi és adózott eredménye is, ami mögött elsősorban a társaság számára kedvezőtlen irányú devizaárfolyam-mozgások állnak. Míg tavaly a forintgyengülés segítette a számokat, addig ez idén a visszájára fordult. Az elemzők számítottak a visszaesésre, így a konszenzushoz képest egyedül a bevétel alakulása okozott kisebb csalódást, minden eredményszinten felülmúlta a várakozásokat a Richter. Különösen pozitív a bruttó fedezeti szint alakulása, amely kiemelkedő, 70 százalék feletti volt a harmadik negyedévben.

Bevételcsökkenésről számolt be a Richter 2023 harmadik negyedévére az előző év azonos időszakához képest, amire évek óta nem volt példa a vállalatnál, és az elemzői várakozásokat is alulmúlta a negyedéves árbevétel. Az elemzők számítottak a bevétel csökkenésére, de a konszenzus alapján kisebb visszaesést vártak, így a bevétel alakulása mérsékelten negatív meglepetést okozott. A főbb eredménysorokon szinte minden szinten visszaesés volt ugyan, viszont az elemzői várakozásokat markánsan meghaladó számokat közölt a Richter, a bruttó fedezeti szint pedig először emelkedett 70 százalék fölé, így összességében kedvező a kép.

richter varttabla

A gyorsjelentésben a negyedéves számokat kommentálva Orbán Gábor vezérigazgató elmondta, hogy a Richter termékei iránt továbbra is élénk a kereslet, és a Vraylar értékesítéseinek felfutása folytatódik, ami az indikáció kiterjesztését követte. Az árfolyamváltozások azonban jelentősen rontották az árbevételt, különösen a rubel éves szintű leértékelődése, amihez a kitettség fedezésére szolgáló eszközök hiánya miatt különösen fájdalmas.

A működési jövedelmezőséget számos pozitív tényező együttállása javította – a jelentős volumen növekedés és a hatékonyságnövelő intézkedések eredménye mellett kedvező összetétel hatás is jelentkezett, elsősorban a Vraylar hozzájárulásának köszönhetően

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés