Előfizetői tartalom

Richter: csalódás a különadó, az iparpolitika finanszírozói vagyunk

A nehézségek ellenére, mint a devizaárfolyamok kedvezőtlen változása, nőtt a Richter bevétele az év első kilenc hónapjában az előző év azonos időszakához viszonyítva, a cég szempontjából elsődlegesen figyelt gyógyszergyártási árbevétel és a tisztított működési eredmény pedig két számjegyű mértékben emelkedett – emelte ki Orbán Gábor, a Richter vezérigazgatója a gyorsjelentés kapcsán. A hektikus árfolyammozgások miatt nehéz az előrejelzés, de a gyógyszergyártás idei árbevétele megközelítheti a 2 milliárd eurót, ami valamivel optimistább, mint az előző várakozás. Idén több mint 30 milliárd forintot fizethet be különadóként a cég, ami nem jó irány, hiszen pont a szellemi hozzáadott értéket kellene támogatni, ezzel szemben a Richter a befizetett adóval jelenleg az iparpolitika finanszírozója − mondta el a cégvezér.

A főbb számok

A konszolidált árbevétel az év első kilenc hónapjában 4 százalékkal növekedni tudott minden nehézség ellenére, a gyógyszergyártási szegmens árbevétele pedig ennél is nagyobb mértékben, 15,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest. Mindez annak fényében kiemelkedő, hogy az árfolyamok kedvezőtlenül alakultak, különösen az utóbbi félévben.

fobbszamok

Az árfolyamhatásból közel 23 milliárd forintot a rubel okozott az első három negyedévben.

A tisztított EBIT, a Richter működését leginkább jellemző mutató, 13 százalékkal, az árbevételt meghaladó mértékben nőtt 2023 első kilenc hónapjában, árfolyamhatás nélkül pedig 24,4 százalék volt a növekedés mértéke.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés