foldgaz eromu unios klimacel beruhazas 201221
Üzlet

Összejött hajnalra a nagy brüsszeli alku, ami az orosz és az amerikai gáznak is ütést jelent

Weinhardt Attila
Hajnalig gyúrták egymást az Európai Parlament és a tagállamokat tömörítő Tanács delegációi és végül megállapodtak az energiaszektorra vonatkozó szigorúbb metánkibocsátási és nyomon követési szabályrendszerről – derült ki a Tanács sajtóközleményéből. Az új szabályoknak globális hatása lesz, hiszen 2030-tól az EU-ba importált, viszonylag magas metánintenzitású amerikai, orosz és algériai földgázra is maximális értékeket írnak elő.

Arról, hogy jókora szigorítás készül Brüsszelben a 2021-es eredeti metánkibocsátás csökkentési stratégiához képest, mert az importált (cseppfolyósított) földgázra, illetve kőolajra is érvényes korlátokat határoznak meg, egy kiszivárgott anyag alapján már írtunk a minap, ma hajnalra pedig a társjogalkotó Európai Parlament és Tanács delegációi meg is állapodtak a szabályokról.

Ez ahogy írtuk: lényeges korlátot jelent majd az amerikai, az algériai, és orosz vezetékes, illetve cseppfolyósított földgáz uniós importjára, hiszen ezek metánintenzitása viszonylag magas, főleg a szinte nulla értékű norvég gázhoz képest, amely ráadásul a legfontosabb uniós importforrássá vált.

metanintenzitas2311

A frissen eldöntött brüsszeli szigorításnak a lényege az uniós import energiahordozók esetén az, hogy három fázist határoztak meg a jogalkotók:

  • Az első fázis az adatgyűjtésre és a metánkibocsátók globális nyomon követésére szolgáló eszköz, illetve a szuperkibocsátók gyorsreagálási mechanizmusának létrehozására összpontosít.
  • A második szakaszban az EU-ba irányuló exportőröknek 2027. január 1-jéig egyenértékű nyomon követési, jelentéstételi és ellenőrzési intézkedéseket kell alkalmazniuk,
  • A harmadik szakaszban 2030-ig pedig a metánintenzitás maximális értékeit is be kell tartaniuk.

Fontos, hogy az egyes tagállamok illetékes hatóságai hatáskörrel rendelkeznek majd arra, hogy közigazgatási szankciókat szabjanak ki, ha ezeket a rendelkezéseket nem tartják be.

Ez azért is lényeges, mert a metán a második legfontosabb okozója az üvegházhatás jelenségnek, illetve 20 éves távon 84-szer erősebb felmelegedést okozó hatása van, mint a szén-dioxidnak - mutat rá az Európai Tanács infografikája.

A nem importból, hanem az EU területén történő energiahordozó kitermelésből és energiarendszerbeli szállításból származó metánkibocsátásnál is számos fontos szabály lép életbe a metánszivárgás nyomon követési rendszertől kezdve a kibocsátás mérési, hitelesítési, és visszaszorítási lépésekig bezárólag. Ez rengeteg energiaszektorbeli olaj-, gáz- és szénipari kitermelő és szállítócégre érvényes lesz a következő években, egy részletes menetrend mentén.

Az is fontos, hogy meghatározott feltételek mentén 2025-től, illetve 2027-től betiltják az olaj- és gáziparban gyakori eljárásokat (pl. fáklyázás), amikor a vállalatok szándékosan égetnek el, vagy bocsátanak ki nem kívánt metánt a légkörbe.

A ma hajnali politikai alku után most mind az EP, mind a Tanács térfelén végigmegy a jogalkotási folyamat, ami jellemzően formalitásnak számít, és utána lesz hivatalos jogszabály a megállapodott keretekből.

Címlapkép forrása: Getty Images

szélerőmű
szijjártó péter coca-cola
német tanulás diák
kína gazdaság város
gázai övezet izraeli-palesztin konfliktus háború
dunaferr dunaújváros vasmű liberty
Keddig még maradhat a semmittevés a forint piacán
Tematikus PR cikk
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Ez is érdekelhet
bét