Előfizetői tartalom

Ők lehetnek a budapesti repülőtér titokzatos új tulajdonosai – Itt van minden, amit tudni kell róluk

A héten ismét felröppentek a hír, hogy a budapesti repülőtér lassan véghajrájába érkező megvásárlásában a magyar kormány partnere egy francia vállalat lehet, név szerint a Vinci Airports. Elsőként szeptemberben a Telex értesüléseként kerül nyilvánosságra az információ, a napokban pedig a Bloomberg erősítette meg, amely azt is tudni véli, hogy még idén lezárulhat a tranzakció, amit a magyar kormány évek óta tervez. A Vinci jelenleg több mint 70 repülőteret üzemeltet világszerte – megnéztük, hogy mit lehet tudni a francia cégcsoportról.

A Vinci Group több mint 100 éves múltra visszatekintő francia cégcsoport, amelynek fő tevékenységi köre az építőipar, az energetika és koncessziók gyakorlása, például autópályák és repülőterek működtetése terén. A vállalat honlapja szerint több mint 120 országban aktívak világszerte és mintegy 272 ezer főt foglalkoztatnak. „Egy fenntarthatóbb világot alakítunk ki, magánvállalatként a köz érdekében tevékenykedünk” – írják.

A Vinci repterei

A francia cégcsoport egyik alaptevékenysége repülőterek működtetése, koncessziók megszerzésével. világszerte összesen 12 országban több mint 70 repülőtér napi működését, finanszírozását, beruházásait vezeti a vinci Airports.

Ami az európai tevékenységet illeti, Franciaországban 12, Portugáliában 6, az Egyesült Királyságban 2 repülőteret üzemeltet, a régiónkban pedig a belgrádi légikikötő működtetője. Európán kívül az Egyesült Államokban, Brazíliában, Mexikóban, Japánban, Chilében, Costa Ricában, Kambodzsában és a Dominikai Köztársaságban működtet repülőtereket.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés