Előfizetői tartalom

Zuhan a magyar áramfogyasztás, de közel lehet a fordulat

Októberben ismét kisebb volt a hazai villamosenergia-rendszer bruttó felhasználása, mint egy évvel korábban. A visszaesés így már 17. hónapja tart, de a mértéke az aktuális negatív sorozaton belül októberben volt a legkisebb, vagyis úgy tűnik, folytatódik a zuhanás lassulása.

Októberben 3577,5 GWh volt a magyar villamosenergia-rendszerben a teljes bruttó áramfogyasztás, ami 1,6%-kal alacsonyabb a 2022 októberi értéknél, és bő 7%-kal múlja alul a Mavir várakozását (3850,73 GWh). A Mavir által ismertetett adat ismét bő évtizedes negatív rekordot jelöl, ugyanis legutóbb 2012-ben volt kisebb a hazai októberi felhasználás (3538,8 GWh), mint az elmúlt hónapban.

A magyar VER teljes bruttó villamosenergia-felhasználás

Az októberi számok egyben azt is jelentik, hogy immár zsinórban 17 hónapja folyamatosan esik a magyarországi bruttó áramfogyasztás a villamosenergia-rendszerben, ami már hosszabb, mint a koronavírus-járvány első hulláma alatti 6 hónapos és a 2008-2009-es válság alatti 14 hónapos széria. Ahhoz, hogy a mostaninál hosszabb negatív sorozatra bukkanjunk a statisztikában, egészen a rendszerváltás utáni időszakig kell visszamennünk: 1991 márciusától 1993 februárjáig egyhuzamban 24 hónapon át esett a felhasználás éves összevetésben a szocialista gazdaság összeomlásának következtében.

Az októberi 1,6%-os csökkenés ugyanakkor a 2022 júniusa óta tartó negatív széria során a legkisebb mértékű esést jelzi, vagyis folytatódott az ilyen szempontból a mélypontot jelölő idei június (-9,9%) óta tartó kilábalás is (július -6,9%, augusztus -2,8%, szeptember -2,7%).

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés