Előfizetői tartalom

Napelemesek, figyelem: öt forintnál több pénz is járhat az áramért, de van még pár akadály

Elfogadta a napelemes szervezetek javaslatát az Energiaügyi Minisztérium, és 2024-től lehetőség lesz a lakossági napelemes bruttó elszámolási rendszerben arra, hogy az 5 forintos garantált árnál magasabb áron is el lehessen adni a villamos energiát a piaci kereskedők felé, de ennek a gyakorlati megvalósításához még számos jogi és technikai akadályt is le kell küzdeni – derült ki a Portfolio szakmai körképéből.

Ezt azután végeztük el, hogy a tárca ősszel jelezte a régóta várt bruttó elszámolási rendszer néhány paraméterét. Ennek az egyik legérdekesebb része az, hogy ugyanúgy garantáltan bruttó 5 forintért tudja eladni a háztartási napelem tulajdonos a fel nem használt villamos energiát, mint amennyiért a rezsicsökkentési rendszer keretében az átlagfogyasztási határig hozzájut az energiához, de lesz lehetősége arra is, hogy szerződjön egy piaci kereskedővel, amely üzleti alapon akár az 5 forintnál magasabb árat is kifizethet érte.

Arról tettünk fel kérdéseket a tárcának, a szakmai szervezeteknek és a piaci kereskedőknek, hogy mit szólnak ehhez a megnyíló lehetőséghez. Ez ugyanis piaci lehetőséget is bevisz a merev rezsicsökkentési rendszerbe, és megnyitja az utat a dinamikus árazás alkalmazása előtt is, amelynek bevezetésére éppen a minap tett hivatalos vállalást a magyar kormány az Európai Bizottság felé. Ezt a Portfolio a múlt héten elsőként írta meg a módosított és kiegészített helyreállítási terv elfogadása kapcsán, amelyre az Energiaügyi Minisztérium kiadott egy reakciót is: 

A körkérdésünkben visszaküldött válaszok alapján az a kép rajzolódik ki, hogy meghallgatta a napelemes szakmai szervezetek javaslatát az Energiaügyi Minisztérium, és valóban lehetővé teszi a bruttó elszámolási rendszerben a piaci kereskedővel való szerződés lehetőségét, de ahhoz, hogy ez a gyakorlatban is megvalósuljon, még több jogi, illetve technikai akadályt is le kell küzdeni.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés