Előfizetői tartalom

Jelentett a CIG Pannónia: megint nagyot nőtt a biztosító

Az egy évvel korábbinál csaknem másfélmilliárd forinttal magasabb, 2,338 milliárd forint adózott nyereséget ért el az első háromnegyed évben a CIG Pannónia két nagy számviteli és adózási hatástól megtisztítva. A díjbevételek is a biztosítási piachoz képest kimagasló, 42%-os mértékben nőttek, elérve a 31,7 milliárd forintot.

Közzétette gyorsjelentését a CIG Pannónia, amely az idei évtől az IFRS 17 számviteli sztenderdjei szerint jelent a korábbi IFRS 4 helyett, ezért a számok csak korlátozottan összehasonlíthatók a korábban közzétett számokkal. Ahogy májusban megpróbáltuk elmagyarázni, egészen a biztosítási szerződések szintjéig módosult, mi számít bevételnek, költségnek, eredménynek, és a kínált szerződéstípusokat az alábbi értékelési módszertanokba sorolják az egyes szegmenseknek megfelelően.

cig1

Az új számviteli rendszerben az egyes negyedévek eredménye helyett a kumulált addigi éven belüli eredményből érdemes kiindulni, a legfrissebb számok ugyanis a korábbi negyedéveket is átértékelik. Ami az első három negyedévet illeti,

  • a biztosító számviteli konszolidált adózott eredménye 1,361 milliárd forint nyereség lett, két nagy speciális tétel nélkül ez 2,338 milliárd forint volt, ami az egy évvel korábbinál másfél milliárd forinttal magasabb,
  • a két nagy említett tétel közül az egyik a 475 millió forintos egyszeri társasági adófizetési kötelezettség, ami az IFRS 17 áttérés okozta 7 milliárd forintos sajáttőke-növekedésből származott,
  • a másik pedig az extraprofitadó, ami a társaság legjobb becslése szerint 502 millió forinttal terhelte a biztosítót szeptember végéig.
cig2

A 2,338 milliárd forintos korrigált eredmény 1,4 milliárd forinttal magasabb az egy évvel korábbinál, ami három fő oknak köszönhető:

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés