Előfizetői tartalom

Elindult a nagy átalakulás, merre tovább? – Megszólalt a 4iG

Portfolio
Tájékoztatót tartott a harmadik negyedéves gyorsjelentést követően a 4iG Csoport vezérigazgatója, Fekete Péter, aki a lezárt időszak eredményei mellett beszélt a közelmúlt legfontosabb fejleményeiről is, például a nemrég elindult átfogó transzformációs programról.

A tájékoztató főbb üzenetei:

  • Fekete Péter megismételte, amit az utóbbi negyedévekben is elmondott, hogy az egy évvel ezelőtti helyzethez képest továbbra is nehezen összehasonlíthatóak az eredmények a távközlési expanzió következtében.
  • A csoport eredményessége kapcsán a vezető kiemelte a 9 havi 147,5 milliárdos jelentett EBITDA-t, illetve az EBITDA-marzs 35 százalékos értékét.
  • A tárgyidőszakban 6,4 milliárd forintos negatív adózott eredményt ért el a 4iG Csoport, amit a kedvezőtlenül alakuló devizaárfolyamok okoztak. Az előző negyedévhez képest a társaság összességében mintegy 9,4 milliárd forintnyi realizált-és nem realizált árfolyamveszteséget számolt el, leginkább a Vodafone Magyarország felvásárlással kapcsolatban felvett hitelekkel kapcsolatban. Ezen negatív hatásokat valamelyest ellensúlyozták a tárgyidőszakban csoportosan értékesített tárgyi eszközökön, immateriális javakon, bérleti jog eszközökön és a hozzájuk kapcsolódó kötelezettségeken realizált 16 milliárd forintos nyereség, illetve a leányvállalatok közül leginkább a Vodafone eredményessége.
  • A negatív adózott eredmény ellenére a vételár-allokációs hatásoktól (17,1 milliárd forint) megtisztított normalizált adózott eredmény 10,7 milliárd forint volt. A vételár allokációs hatás még nem tartalmazza a Vodafone felvásárlást követő kötelező eszköz-és kötelezettségértékelését.
  • A külön pénzáramlással nem járó vételár-allokációs korrekciók érintették a működési bevételeket, az egyéb ráfordításokat, az értékcsökkenést, a pénzügyi ráfordításokat, a jövedelemadókat és az adózott eredményt az alábbiak szerint:
  • Az év első kilenc hónapjára 147,4 milliárd forintos EBVITDA-t jelentett a 4iG Csoport, ha az extraprofit-adóval, az akvizíciós és restruktúrálási költségekkel és a vételár-allokációval tisztítjuk az eredményeket, 155 milliárd forintos normalizált pro forma EBITDA adódik az időszakra.
ebitda
  • A telekom üzletág súlya jelentősen megnőtt a cégcsoportnál, a harmadik negyedévben már a bevétel 90 százalékát és az EBITDA 97 százalékát adta, az első három negyedévben pedig 88 és 97 százalék volt az arány.
  • Ami az egyes szegmenseket illeti, Magyarországon a Vodafone harmadik negyedéves eredményei jelentős bevételnövekedést mutattak, amelyet főként a B2C és B2B mobil szegmensek, valamint a B2C vezetékes szolgáltatások teljesítménye eredményezett, elsősorban az inflációhoz igazított áremeléseknek köszönhetően. Ezenkívül a magasabb készülékértékesítések és a nagykereskedelmi MVNO tevékenységek is hozzájárultak a bevétel növekedéséhez. A DIGI harmadik negyedéves eredményei elsősorban a bevételek organikus növekedését tükrözik, amit főként a B2C vezetékes bevételek növekedése hajtott, az áremelések következményeként. Invitech erős harmadik negyedévi teljesítményét az organikus növekedés hajtotta, amit hatékony értékesítési erőfeszítések, az új ügyfelek sikeres bevonása, a meglévő ügyfelek szolgáltatásainak bővítése és a szerződések meghosszabbítása alapozott meg. Ezen felül az egyszeri bevételek jelentős növekedése tovább javította a cég eredményeit. Az Antenna Hungária az év harmadik negyedében erős teljesítményt ért el fő üzleti szegmenseiben: a távközlésben és a műsorszórásban. Ezenkívül a 2023-as Atlétikai Világbajnokság hatékony lebonyolítása jelentős szerepet játszott a cég bevételeinek növelésében.
  • Az IT szegmens harmadik negyedéves bevételeinek alakulása a közbeszerzési piac tartós visszaesését tükrözi, az üzletág bevétele kismértékben csökkent az első három negyedévben az előző év azonos időszakához képest. EBITDA szinten viszont javulást ért el év/év alapon.
  • Albániában a ONE Albania jelentős bevételnövekedést ért el, amelyet főként a mobil szegmens vezérelt, ahol a B2C előfizetéses szegmens vált a növekedés fő hajtóerejévé. 2023 szeptemberében az ONE Albania új B2C előfizetéses portfóliót indított.
  • Montenegróban a ONE Crna Gora jelentős kereskedelmi eredményeket ért el a harmadik negyedévben, amelyeket az előfizetői bázis szilárd bővülése és a várakozásokat meghaladó eszközértékesítések jellemeztek. A harmadik negyedév során a ONE Crna Gora stratégiai hangsúlyt fektetett a 5G és az LTE 700 hálózatok fejlesztésére.
  • A nettó hitelállomány 871 milliárd forint a harmadik negyedév végén, a hitel nagy része NKP-program kötvénykibocsátásaiból származik, illetve a Vodafone felvásárlásához kapcsolódó hosszú lejáratú hitel.
  • A vállalatérték (Enterprise Value) 1110 milliárd forint.
  • Fekete Péter beszélt az elmúlt hónapok fontosabb fejleményeiről, mint a Telecom Egypttel kötött szándéknyilatkozatról, valamit a magyar kormánnyal kötött megállapodásról, amelynek keretein belül a 4iG 150 milliárd forint értékben visz véghez mobil-és vezetékes hálózati beruházást 2028 végig, cserébe pedig a kormány megszünteti 2024-től a távközlési közműadót, 2025-től pedig a távközlési pótadót.
  • Elkezdődött egy nagyléptékű transzformációs program a 4iG-nál a hatékonyság növelése és a szinergiák kiaknázása érdekében. Egy év leforgása alatt a csoport megvalósította a 2022-ben tervezett szinergiák 80 százalékát – közölte Fekete Péter.
  • A már zajló transzformáció egy olyan működést céloz meg, amely jelentős, közel 400 milliárd forintos további cégérték növekedéssel jár előzetes becslések alapján, lehetőséget biztosítva ezáltal a hitelállomány csökkentésére és hitelfelvevőképesség növelésére. Emellett olyan partnerségekre ad lehetőséget, amely a csoport regionális terjeszkedését egy új szintre tudja emelni, megvalósítva azt a célt, hogy egy magyar tulajdonú és központú, meghatározó regionális infokommunikációs cégcsoport jöjjön létre – közölte a vezető.
transzformcel
  • A már megvalósított, 300 milliárd forint nettó jelenértékű szinergiahatások között említhető az EBITDA növekedése, a DIGI mobilinfrastruktúra értékesítése és a 25 százalékos Yettel-CETIN részesedés cseréje Vodafone-részesedésre. A további 400 milliárd fornitos értékteremtést a hálózati szinergiák (optikai beruházások 1,1 millió háztartásban, 5G fejlesztések), az üzleti szinergiák (komplex lakossági és üzleti értékajánlatok), valamint a működési szinergiák (központosított támogatási funkciók, IT beruházások, leválasztási költségek) jelentik.
  • Fekete Péter kiemelte, hogy az új modell vonzó lehetőséget jelent új befektetők számára és meghatározó szakmai és / vagy pénzügyi befektetőket vonzhat az országba.

A teljes prezentáció megtekinthető az alábbi linken.

Esik a mai kereskedésben a 4iG árfolyama, 1,6 százalékos mínuszban áll a részvény, amivel alulteljesítő a magyar tőzsdén, a BUX minimális mínuszban áll péntek délelőtt.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés