Előfizetői tartalom

Jól értesültek nagy pénzt kereshettek a Hamász terrortámadásán

Érdekes tanulmány jelent meg az SSRN-en, a szerzők tőzsdei adatok elemzése alapján arra jutottak, hogy szokatlan mozgások zajlottak a Hamász október 7-i terrortámadását megelőzően, egyes kereskedők short pozíciókat nyitottak a támadás előtti napokban, amikkel akár dollármilliókat kereshettek a tőzsdei zuhanásban.

2023. október 7-én a Hamász terrortámadást indított Izrael ellen. A támadás és az utána kibontakozott háború súlyos emberáldozatokkal járt, de a tőzsdéken is nyomot hagyott.

Mivel a terrortámadás szombaton történt, aznap a tőzsdei befektetők nem tudtak reagálni a hírekre, másnap, vasárnap viszont az izraeli tőzsdén már folyt kereskedés, a vezető izraeli részvényindex aznap 6,5 százalékot veszített az értékéből, a Hamász támadását követő követő három hétben pedig 12 százalékot esett. Aztán hétfőn az amerikai tőzsdén jegyzett izraeli részvények árfolyama is esett, és az izraeli sékel is gyengült. Ezekben az eszközökben volt a legnagyobb az elmozdulás, a nemzetközi tőzsdéken csak enyhe és átmeneti volt az esés.

Az izraeli eszközökben viszont látványos volt az esés, és akik előre sejtették volna a támadás időzítését, nyilvánvalóan jó pénzt kereshettek volna short pozíciókon.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés