Előfizetői tartalom

A befektetők is várják a Mikulást, pedig mostanában nem sok jót hozott

Egyesek alig várják a Mikulás megérkezését, míg mások (spoiler alert!) belebújnak a Télapó bőrébe a mai nap során. A tőzsdei befektetők minden bizonnyal az első táborba, vagy legfeljebb a metszetbe tartoznak. A december ugyanis a tőzsdei folklór szerint a Mikulás rali időszaka, amely kifejezetten erős szokott lenni a részvénypiacok szempontjából. Az elmúlt évtizedekben azonban egyre kevesebb ajándékot hozott a Mikulás a befektetőknek decemberben.

Azzal nehéz vitatkozni, hogy a részvénypiaci hozamokba megfigyelhető a szezonalitás, hiszen egyértelműen vannak olyan időszakai az évnek, amikor a tőzsdék jellemzően jól vagy rosszul teljesítenek. A Mikulás rali a nevéből is eredően arra utal, hogy a piacok december végén általában emelkednek.

Mikulás azonban nem mindig hoz a zsákjában az év utolsó hónapjára emelkedést.

Nem volt ez mindig így. Az S&P 500 1990 és 2009 közötti viharos, de mindösszességében erős időszakában első helyen volt a december azon évek arányában, amikor a hónap során emelkedést tudott produkálni. Az arány 80 százalék volt,

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés