Előfizetői tartalom

Milliókat keresnek mások nyomorán: ezt üzenik neked az igazi csalók, íme a módszereik

Brutálisan terjednek a csalások Magyarországon, mindössze három hónap alatt több mint 11 milliárd forintot loptak el a magyar bankszámlákról. A szerteágazó csalási módszerek közül most a Facebook apróhirdetési platformján, a Marketplace-en terjedő átveréseket elemeztük. Tapasztalataink szerint a csalók ma már olyan automatikus spamrendszert használnak, amely nem hagy rést a pajzson: szinte mindenkit megtalálnak pár órán belül, aki hirdet. Mutatjuk a legkülönbözőbb recepteket, és hogy mit üzentek a csalók az olvasóinknak.

A kibervédelemről és a csalásokról is szó lesz a Portfolio Financial IT konferenciáján. Előregisztráció itt!

„Szia! Ez még megvan?”

„Szia! Ez még megvan?” Ha ismerősen cseng ez a mondat, az nem jelenthet mást, mint hogy te is használtad már a Facebook Marketplace funkcióját. Ha pedig így van, akkor jó eséllyel belefutottál már csalókba, akik szívesen alkalmazzák ezt az egyébként is a platformba épített nyitómondatot.

Az utóbbi pár hétben valódi hirdetéseken teszteltük, a csalók miképpen, milyen szövegekkel és módszerekkel próbálják behálózni azokat, akik szeretnének valamit eladni a Facebook apróhirdetési oldalán. Bár tökéletes védelem nincs, ha megfigyeljük a mintázatokat, azért ki lehet védeni ezeket a próbálkozásokat. A csalók ugyanis legtöbbször a legkönnyebben megszerezhető pénzre, a legnaivabb hirdetőkre utaznak.

Fontos tanulság, hogy bár tíznél is több (valódi) terméket hirdettünk meg, nem sikerült egyetlen olyan hirdetést sem feladnunk, amire nem jelentkezett volna legalább egy, de jellemzően több csaló. A csaló üzenetek alapján az első spamek automatikusan érkeznek a hirdetésekre, ezért szó szerint mindenkinek figyelnie kell a csalókra, aki a Marketplace-en hirdet. Habár nagyon sokféle módon próbálnak lépre csalni, egy sor visszatérő motívum és árulkodó jel van, amiről fel lehet ismerni a szélhámosokat.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés