Előfizetői tartalom

Berobbantak a bosszúutazások, kigyógyultak a légitársaságok a Covidból

Tavaly még arról ment a vita, hogy miért kell a légitársaságokat különadóval sújtani, amikor éppen csak megkezdődött a kilábalás a koronavírus-járvány okozta sokkból, idén azonban az iparág egyes szereplői már rekordokat döntögető bevételről és nyereségről számoltak be. A világ nagy részén az utasforgalom visszatért a járvány előtti szintre, és nyáron amiatt kellett aggódni, hogy idén vajon bírják-e kapacitásokkal az utazók rohamát a repülőterek. Úgy tűnik, hogy a légitársaságok kigyógyultak a Covidból, de azért nem lehet felhőtlen az öröm, a geopolitikai kockázatok, a megugró olajár, a szabályozási változások, és a beszállítói problémák mind rontják a kilátásokat.

Alig több mint egy éve volt, hogy a Ryanair vezérigazgatója, a szókimondásáról ismert Michael o’Leary magából kikelve tombolt a magyarországi légiközlekedési adó bevezetése miatt. „Az extraprofitadó kivetése a veszteséges magyarországi légiközlekedési ágazatra megmagyarázhatatlan” - nyilatkozta akkor az ír diszkont légitársaság vezére, minden adódó alkalommal elmondva, hogy „idióta és káros” az adó, és egy kínálkozó lehetőséget sem hagyott ki, amikor beszólhatott emiatt a magyar kormánynak. A cégvezér dühén nem lehet csodálkozni annak fényében, hogy a szektor két nehéz év után még éppen csak elkezdett kilábalni a koronavírus-válság okozta sokkból, és alig-alig volt nyereséges a Ryanair, versenytársaihoz hasonlóan.

Idén viszont már fordult a kocka, soha nem látott mértékű bevételről és eredményről számolt be a légitársaság, a szezonálisan erős nyári szezonban, a szeptember végén zárult negyedévben rekordot döntöttek a Ryanair számai.

Egyelőre nem lehet azt mondani, hogy a szektor minden szereplője hasonlóan erős évet tudhat maga mögött, a nagy európai versenytársak közül például sem a Wizz Air, sem az easyJet profitja nem döntött eddig új csúcsot, és a Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség (IATA) által számolt iparági profitok sem érték el a koronavírus-járvány előtti szintet. De a felépülés látványos, a bevételek és az eredmények szépen emelkednek, és az előzetes félelmek ellenére a tömeges légitársaság-csődök is elmaradoztak.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés