Előfizetői tartalom

Mutatunk öt baromi olcsó befektetést

A dagály az összes hajót megemeli, és most dagály van a tőzsdéken, a jó hangulat pedig felfelé húzhatja az elfeledett, nehéz sorsú, nyomott árazású részvényeket is. Mutatunk néhány példát olyan papírokra, amik elképesztően alacsony árazási szorzón forognak.

Az Olcsók

Kifejezetten jó a hangulat a világ vezető tőzsdéin, több vezető részvényindex történelmi csúcsa közelében áll, nem kérdés, hogy bull piacon vagyunk, a mostani fázisban pedig a befektetők elővehetik azokat a részvényeket, amik lemaradtak, amik olcsók. Az alacsony árazás persze sohasem véletlen, iparági vagy egyedi vállalati nehézségek húzódnak meg mögötte, mégis, van a piaci környezet, amikor a kockázatvállalási hajlandóság emelkedése miatt a befektetők nemcsak a növekedési sztorikat, hanem az elfelejtett, alacsony árazású papírokat is megtalálják. Ilyenekből mutatunk most néhány példát.

Metodológia

Olyan részvényeket kerestünk, amelyek európai tőzsdéken forognak, a kapitalizáció nagyobb, mint 1 milliárd euró, a P/S ráta (a részvényárfolyam és az egy részvényre jutó árbevétel hányadosa) 0,3 alatti, a P/E ráta (a részvényárfolyam és az egy részvényre jutó profit hányadosa) 10 alatti.

Renault

Listánk egyik legolcsóbb részvénye a Renault, a francia autógyártó papírjai értelmezhetetlenül alacsony árazási szorzókon forognak, a P/S ráta 0,2, a P/E ráta pedig csupán 2,6, vagyis kevesebb, mint 3 évnyi (egy részvényre jutó) profitért lehet megvenni az autógyártó részvényeit. Persze a nyomott árazás sok szempontból érthető, hiszen a befektetők több dolog miatt is bizalmatlanok lehetnek, az elmúlt években gyakran előfordult, hogy a Renault veszteségesen működött, és az elektromobilitásra való áttérés hagyományos autógyártóként itt sem zökkenőmentes, a verseny pedig a gombamód szaporodó kínai autógyártók és az iparágon kívülről belépők miatt is egyre élesebb.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés