Előfizetői tartalom

Óriásit nőtt 2023-ban a magyar naperőművek kapacitása, ami súlyos kihívásokat is okoz

A 2023-as évben összesen 1632 megawattal nőtt a magyarországi naperőművek beépített kapacitása, ami több, mint másfélszerese a 2022-es egész éves növekedésnek, és messze új történelmi rekordot jelent – közölte a MAVIR előzetes adatai alapján csütörtökön az Energiaügyi Minisztérium. A hatalmas bővülési ütemet jól érzékelteti, hogy a tavalyi kapacitásnövekedés meghaladta azt, amennyi naperőműves kapacitás összesen kiépült 2020-ig az országban (1415 MW), és éppen ezért szokatlan módon a tárca arra is rámutat, hogy mennyire súlyos kihívásokat okozott a rendszerüzemeltető MAVIR-nak tavaly ennek a hatalmas kapacitásnövekedésnek, illetve az abból adódó hálózati kiegyenlítetlenségnek a kezelése.

A tárca közleményének főbb adatai saját értelmező keretünkben: Minden eddiginél gyorsabban nőtt 2023-ban Magyarországon a háztartási méretű (HMKE) és az 50 kW-nál nagyobb kapacitású naperőművek beépített kapacitása, ez 1632 MW-ot tett ki az egész év során, és így január elsejére 5649 MW-ra nőtt az összes beépített kapacitás (az alábbi ábra még a december 1-ig...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés