Előfizetői tartalom

Történelmi győzelmet aratott a kriptoipar - Merre tovább innen?

Az amerikai Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet (SEC) szerdán jóváhagyta a bitcoin árfolyamát követő első spot tőzsdén kereskedett alapokat (ETF), ami vízválasztónak tekinthető a kriptopénz-iparág számára, amely már több mint egy évtizede próbálkozik az ilyen termékek bevezetésével. A bejelentés több szempontból fontos, egyrészt masszív tőkeáramlás indulhat a bitcoinba, másrészt az eset precedenst teremthet és más innovatív kriptotermékek előtt is megnyitja az utat - ezt már el is kezdte árazni a piac.

Évtizedes próbálkozás

Több vagyonkezelő 2013 óta próbálkozik bitcoin ETF-ek létrehozására, de a SEC következetesen elutasította ezeket, többek között a piaci manipuláció kockázatára hivatkozva. Augusztusban azonban egy szövetségi fellebbviteli bíróság úgy döntött, hogy az SEC tévedett, amikor elutasította a Grayscale Investments kérelmét a meglévő Grayscale Bitcoin Trust ETF-é történő átalakítására. Szerdai nyilatkozatában az SEC elnöke, Gary Gensler is visszautalt erre az esetre, mikor azt mondta, hogy a bírósági döntés fényében a termékek jóváhagyása "a legfenntarthatóbb út". A várakozásoknak megfelelően aztán szerdán

az SEC jóváhagyta többek között az ARK Investments, a BlackRock és a Fidelity kérelmét.

Ezekkel együtt a felügyelet tegnap összesen 11 kérelmet hagyott jóvá. A termékek Nasdaqon, a NYSE-n és a CBOE-n lesznek jegyezve. Eszközeik kriptotőzsdékről vásárolt "fizikai" bitcoinokból állnak majd, amelyeket olyan letétkezelőknél fognak tartani, mint a Coinbase Global. A termékek egy bitcoin benchmarkot követnek, például a CF Benchmarks, a Kraken kriptotőzsde leányvállalata által biztosított indexet, amely a nagy kriptotőzsdék által működtetett több Bitcoin-USD piac kereskedési adatait összesíti.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés