Előfizetői tartalom

Őrülten keresi minden bank, hogyan lehet pénzt keresni a generatív mesterséges intelligenciával

Hatalmas a tét: évente 200-340 milliárd dollár értéket teremhet a generatív AI a bankoknak - hívja fel a figyelmet a McKinsey. Éppen ezért most az egyik legfontosabb kérdés náluk, hogy hogyan és hol lehet a leghatékonyabban használni az új technológiát, és ha ez megvan, hogyan lehet felskálázni a meglévő megoldásokat a szervezet egészében.

Hogyan épülnek be a szerveztbe a generatív AI képességek és hol teremtenek értéket? Erről lesz szó április 23-án az AI in business c. konferenciánkon. Regisztráció itt!

Nagy a tét

A McKinsey becslése szerint az általuk vizsgált 63 mesterséges intelligencia use case (felhasználási eset) évente 2,6-4,4 ezer milliárd dollárnak megfelelő értéket teremthet összességében minden iparágat ideértve. A tanácsadó egyik legfontosabb megállapítása, hogy az iparágak közül várhatóan a bankszektorban lehet a legnagyobb hatása a generatív AI-nak:

évi 200-340 milliárd dollárt, a szektor működési nyereségének 9-15 százalékát kitevő értéket teremhet a bankok számára.

Bár a gen AI gazdasági hatása valamennyi banki szegmens és funkció számára előnyös lesz, a legnagyobb abszolút hozzáadott értéket a vállalati (56 milliárd dollár) és a lakossági szektorban érheti el (54 milliárd dollár). Megállapítják, hogy a generatív AI elsősorban a hatékonyság növelésével teremt értéket a pénzintézeti szektorban. Bár a bankok első körben az észszerűségi szempontokat figyelembe véve erre összpontosítanak kísérleti projektjeik során, a technológia a későbbiekben jelentősen megváltoztathat egyes munkafolyamatokat, az ügyfélkapcsolatokat, sőt, akár teljesen új üzleti modelleket is eredményezhet.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés