Előfizetői tartalom

Megjöttek a friss számok: egyedül a magyar autópiac esett vissza tavaly az EU-ban

Portfolio
Megérkeztek ma az Európai Autógyártók Szövetségének (ACEA) éves újautó-eladási statisztikái, amelyekből több érdekes információ is kiolvasható. Egyrészt decemberben 16 hónap folyamatos növekedés után először esett vissza az EU autópiaca, amely a teljes évet még így is kétszámjegyű bővüléssel zárta. Az összértékesítésben minden országban növekedést regisztráltak, leszámítva Magyarországot. Végül pedig a hajtásláncok népszerűségét illetően is történt változás, ugyanis több tisztán elektromos autót adtak el tavaly, mint dízelest.

16 hónapos sorozat szakadt meg

2023 decemberében az EU autópiacán 3,3 százalékos csökkenés volt tapasztalható, 867 052 darab autó talált gazdára összesen - derült ki az ACEA adataiból. A szövetség szerint a csökkenés a 2022. decemberi magas bázisnak tulajdonítható.

December egyben 16 hónapnyi növekedés után az első olyan hónap volt, amikor csökkent a piac.

acea
Forrás: ACEA

Jelentős növekedés volt megfigyelhető az olyan vezető piacokon, mint Franciaország (+14,5%) és Spanyolország (+10,6%). Ezzel szemben a német autópiac jelentős, 23 százalékos visszaesést mutatott decemberben.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés