Előfizetői tartalom

Megizzasztja a karbonvám az importőröket - Vészesen közeleg a CBAM január végi határideje, de van egy könnyítés

Portfolio
Fokozatosan elkezdte bevezetni az EU a CBAM, vagyis az importáruk karbonintenzitását ellensúlyozó mechanizmusát, amely eleinte adatszolgáltatási, majd egyre komolyabb beszámolási kötelezettséghez és engedélyekhez köti az unión kívülről, kvótakereskedelmi rendszer nélkül működő gazdaságokból importált alapanyagok, áruk behozatalát. Magyarországon is számos importőrt, illetve közvetett vámjogi képviselőt érintenek a változások, számukra tartott előadást az RSM Hungary. Az eseményen a regisztrációért, a helyesbítési eljárás lebonyolításáért és a bírságok kiszabásáért felelős magyarországi illetékes hatóság - a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság - osztályvezetője számolt be az eddigi tapasztalatokról és a leggyakrabban felmerülő problémákról.

2023. október 1-től indult el az uniós karbonvám (szén-dioxid-kibocsátási határkiigazítási mechanizmus - CBAM) első, riportálási kötelezettséget magába foglaló időszaka. A szabályozással azt szeretnék elérni, hogy ne legyen a vállalatok érdeke olyan országokból importálni alapanyagokat, termékeket, ahol kevésbé korlátozzák, mérik a szén-dioxid-kibocsátást. Ha szennyező...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés