Portfolio signature

Egy év sem kellett, máris visszatért a botrányos indiai milliárdos

Portfolio
Egy évvel ezelőtt egy amerikai shortos cég, a Hindenburg Resarch komoly vádakat fogalmazott meg Ázsiai akkori leggazdagabb emberével, Gautam Adanival és cégbirodalmával szemben. Adaniék hiába tagadták a vádakat, a befektetőket ez nem győzte meg: egy ponton közel 120 milliárd dollárt is meghaladta a milliárdos cégeinek tőzsdei vesztesége. Ennek következtében Adani személyes vagyona néhány hét alatt több mint felével csökkent. Egy évvel később azonban mintha mi sem történt volna: Adani ismét közel áll hozzá, hogy Ázsia leggazdagabb embere legyen, vagyona pedig egy év után először lépte át a 100 milliárd dollárt. Megnéztük, hogy minek köszönhető a milliárdos cégbirodalmának nem mindennapi feltámadása.

A közelmúlt legnagyobb vállalti csalásának kiáltották

Ahogy arról tavaly januárban a Portfolio is beszámolt, az amerikai Hindenburg Research egy 106 oldalas jelentést tett közzé,

melyben Adaniék tevékenységét egyenesen a történelem legnagyobb vállalati csalásának nevezték,

emellett aggodalmakat fogalmaztak meg a konglomerátum erősen tőkeáttételes adósságpozíciója miatt is, amely a jelentés szerint legalább 85 százalékos túlértékelést jelentett a részvényárfolyamokban. Emellett ráadásul nem csak Adaniékat vádolták tőzsdei manipulációval, hanem az indiai hatóságokat is.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés