Előfizetői tartalom

Pont a befektetők legnagyobb kedvence szabadítja rá a poklot a tőzsdékre?

Az egész piac szempontjából fontos gyorsjelentés érkezik a héten, az AI forradalom tőzsdei zászlóshajójának számító Nvidia szerda este teszi közzé negyedéves számait, amelyek minden bizonnyal a szélesebb piaci hangulatra is hatással lesznek. Kifejezetten magasak az elvárások a chipgyártóval szemben, amire rá is szolgált, hiszen az elmúlt negyedévekben rendre verte az elemzői konszenzust a cég, köszönhetően a vállalat AI-chipjei iránti szűnni nem akaró keresletnek és a felpörgő eladásoknak. A cég növekedési sztoriját az árfolyam is szépen lekövette, egy év alatt több mint háromszorosára nőtt a cég értéke és mostanra olyan technológiai óriásokat nőtt túl, mint az Amazon vagy az Alphabet. Nagyon jó az Nvidia sztorija, egy kicsit talán már túl jó is. Ha a rózsaszín ködöt akár egy kisebb felhő is beárnyékolja, abból csúnya szakadás jöhet - és nem csak az Nvidia-részvények piacán.

Egyre feljebb

Megőrülnek a befektetők az Nvidiáért, nem véltetlenül. Nem sok olyan cég van a piacon, amelyik a mesterséges intelligenciával kapcsolatos ígéreteket és a jövőbeli növekedés vállalati eredményekre gyakorolt hatását képes a szó szoros értelmében készpénzre váltani. Az Nvidia azonban már most durva, a korábbi éveket jelentősen meghaladó növekedést produkál. A növekedés mögötti fő sztori, ha a cég AI-chipjeit használják a világ legnagyobb adatközpontjaiban a különböző AI-modellek trenírozásához - többek között az Amazon, az Alphabet, és az OpenAI is Nvida chipeket használ. A kereslet nyilvánvalóan hatalmas, hiszen a nagy technológiai vállalatok egymással versenyeznek a mesterséges intelligencia funkciók egyre hatékonyabb integrálásáért a termékeikbe és szolgáltatásaikba.

Március 5-én jön a Portfolio következő befektetői klubja, amely Signature-előfizetéssel rendelkező olvasóink számára ingyenes. A téma a lakás- és hitelpiac 2024-ben várható alakulása. Kifejezetten ajánljuk azok számára, akik ingatlanvásárlásban vagy -eladásban, esetleg hitelfelvételben gondolkodnak.

Ez tehát a sztori most az Nvidiában, viszont a szerdai gyorsjelentés sokkal többről szól, mint a vállalat számairól. Az Nvidia talán a legfontosabb részvény jelenleg az amerikai és a globális piacon. Sokszor írtunk korábban a Csodálatos Hetes nevű, megacap vállalatokból álló részvénycsoportról, amely oroszlánrészt vállalt az amerikai tőzsdék új csúcsainak beállításában - az Nvidia ennek a részvénycsoportnak a koronaékköve. Emellett a vállalat barométere a mesterséges intelligenci iránti keresletnek, ami megint csak egy olyan trend, amely a tőzsdék emelkedését hajtotta az új csúcsokig.

Ebből az Nvidia is bőségesen kivette a részét, a vállalat részvényárfolyama idén 46,6 százalékot, az elmúlt egy évben pedig 230 százalékot emelkedett.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Megnéztük, milyen várakozásokat támaszt a piac az Nvidia szerdai jelentése előtt.
  • Azonosítottuk a fontosabb drivereket a növekedési sztori és az árfolyam mögött, valamint vizsgáltuk az ezekre leselkedő kockázatokat.
  • Felvázoltunk egy optimista és egy pesszimista forgatókönyvet a jelentés utáni piaci reakcióra.
  • Vizsgáltuk, milyen hatása lehet a szélesebb piacra a jelentésnek, hiszen az Nvidia jelenleg az egyik legfontosabb részvény az amerikai piacon.
  • Bemutattuk, mit gondolnak most az elemzők a részvényről, hogyan állnak az ajánlások és a célárak.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés