Előfizetői tartalom

Brutális a növekedés, nem igazán tud hibázni a tőzsde legnagyobb sztárja

Közzétette legfrissebb számait az Nvidia, amelyek szinte minden tekintetben új rekorodokat hoztak - legalábbis a fontosabb sorokon. Meredeken emelkedik a bevétel, és a profit; az elemzői várakozásokat továbbra is csuklóból veri meg a cég; és a menedzsement a további növekedéssel kapcsolatban is eloszlatta a befektetői aggodalmakat. Sokan jelenleg a világ legfontosabb részvényének tartják az Nvidiát, mivel megtestesíti az AI megatrendet, sőt, annak egyenesen az epicentrumát képezi. A cég ezúttal sem hagyta cserben a piacot.

Az égig ér

A hét korábbi részében a Portfolio is beszámolt az Nvidia gyorsjelentését övező várakozásokról. Ugyan akkor két forgatókönyvet is felvázoltunk, ezek közül egyértelműen az optimista verzió jött be. Az Nvidiának szép történelme van az elemzői várakozások megverésében, ez a negyedik negyedévben sem volt másképp: a vállalat árbevétele 22,1 milliárd dolláros rekordszintre ugrott, ami 265 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbit, miközben az elemzők 20,6 milliárd dollárra számítottak (az alábbi grafikonokon külön színnel jelöltük az elemzői várakozásokat bemutató oszlopot).

nvidiarev1

Éves szinten az Nvidia bevétele 60,9 milliárd dollárt ért el, 126 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az elemzők 59,4 milliárd dollárt vártak a Refinitiv adatbázisa szerint.

nvidiarev12

A gyorsított számítástechnika és a generatív mesterséges intelligencia elérte a fordulópontot. A kereslet világszerte megugrik a vállalatok, iparágak és nemzetek körében

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés