Előfizetői tartalom

Jelentett a Magyar Telekom - Jöhet az osztalékeső?

Töretlen a növekedés a Magyar Telekomnál, az inflációkövető díjkorrekció nagyot dobott a bevételeken, így a növekvő energiaköltségek, beszállítói- és munkaerőköltségek ellenére szép eredménynövekedést tudott felmutatni 2023 negyedik negyedévében a vállalat. A megugró profitnak köszönhetően jelentős osztalékemelés jön a vállalatnál, és folytatódnak a saját részvény visszavásárlások a két éve elfogadott javadalmazási politikának megfelelően. Bár a környezet kihívásokkal teli a menedzsment szerint, de a további díjemelések, és a csökkenő adóteher a közműadó kivezetésével biztosíthatja 2024-ben is a növekedést, amihez számszerű célkitűzéseket publikált ma a társaság.

Várt feletti bevétel és adózott eredmény

Több mint 15 százalékkal nőtt a Magyar Telekom bevétele 2023 negyedik negyedévében az előző év azonos időszakához képest, ami kismértékben felülmúlta az elemzői konszenzust. A bővülés elsősorban a mobil adat és vezetékes szélessávú szolgáltatások iránti erős keresletnek, valamint a Magyarországon bevezetett inflációkövető díjkorrekciónak volt köszönhető – derül ki a távközlési vállalat ma, piaczárás után publikált negyedéves gyorsjelentéséből.

varttabla

Eredményszinten ugyancsak erőteljes növekedést mutatott a társaság, az EBITDA 16 százalékkal, az adózott eredmény pedig több mint 38 százalékkal ugrott meg év/év alapon. Az EBITDA és a működési eredmény kissé elmaradt a piaci várakozásoktól, az adózott eredmény viszont jóval magasabb lett a prognosztizáltnál.

Rékasi Tibor vezérigazgató a lezárt negyedév eredményeit kommentálva elmondta, hogy bár 2023-ban jelentős makrogazdasági kihívásokkal nézett szembe a vállalat, megőrizte erős kereskedelmi tevékenységét a cég. Kiemelte, hogy az inflációkövető díjkorrekciót tükrözve a bevételek jelentősen nőttek, és annak ellenére, hogy éves szinten négyszereződtek az energiaköltségek, és a költségekre, különösen a beszállítói költségekre inflációs nyomás nehezedett, az EBITDA AL több mint 16 százalékkal nőtt tavaly.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés