Előfizetői tartalom

Rekord a CIG Pannóniánál: csaknem megduplázta nyereségét a biztosító

4,059 milliárd forintos adózott eredménnyel zárta a 2023-as évet a CIG Pannónia, az egyszeri és átmeneti adótételekkel nem korrigált számviteli profit 2,874 milliárd forint lett - tette közzé a biztosító. A piac 5%-os átlagát messze meghaladó, 35%-os díjbevétel-növekedést sikerült elérni, elsősorban a hitelfedezeti, a vállalati vagyonbiztosítási és az egyszeri díjas életbiztosítási termékeknek köszönhetően, emellett nagyot szakított a biztosító befektetései révén a magasabb kamatkörnyezeten.

A korábban jelzetthez képest három nappal korábban közzétette gyorsjelentését a CIG Pannónia, amely a tavalyi évtől az IFRS 17 számviteli sztenderdjei szerint jelent a korábbi IFRS 4 helyett, ezért a számok csak korlátozottan összehasonlíthatók a korábban közzétett számokkal. Ahogy májusban megpróbáltuk elmagyarázni, egészen a biztosítási szerződések szintjéig módosult, mi számít bevételnek, költségnek, eredménynek, és a kínált szerződéstípusokat az alábbi értékelési módszertanokba sorolják az egyes szegmenseknek megfelelően.

cig1

Az új számviteli rendszerben az egyes negyedévek eredménye helyett a kumulált addigi éven belüli, jelen esetben az éves eredményből érdemes kiindulni, a frissebb számok ugyanis a korábbi negyedéveket is átértékelik. 2023 egészében

  • a biztosító számviteli konszolidált adózott eredménye 2,874 milliárd forint lett, miután
  • az IFRS 17-re való áttérés 7 milliárd forintos sajáttőke-növekedést és 498 millió forintos eredményromlást okozott, a biztosító legjobb becslése szerint számított extraprofitadó pedig 687 millió forintot tett ki,
  • e két negatív tételt figyelmen kívül hagyva a konszolidált adózott eredmény 4,059 milliárd forintra rúgott, ami 90%-os éves bővülést és abszolút rekordot jelent a biztosító életében.

A pótadó nélkül a társaság biztosítástechnikai eredménye 66%-kal, 715 millió forinttal javult, ugyanakkor

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés