Előfizetői tartalom

Jól megy a gyógyszergyártó biznisz, remekel a Richter slágerterméke

A devizaárfolyam-változások ezúttal nem kedveztek a Richternek, a forint erősödése negatívan hatott a negyedik negyedév, és a teljes 2023-as év számaira - derül ki a társaság ma reggel publikált gyorsjelentéséből. Ennek ellenére a legfontosabb eredménymutató, a gyógyszeregyártás tiszított üzemi eredménye kétszámjegyű ütemben, a menedzsment várakozásait meghaladó mértékben emelkedett, ami elsősorban a Vraylar töretlen sikereinek köszönhető. Rekordbevétellel zárta a tavalyi évet a Richter, és újabb akvizíciókkal támogatta meg a növekedést a társaság. Mindeközben a részvények továbbra is olcsók mind historikus alapon, mind a nagy európai gyógyszergyártókhoz képest.

Vegyesen teljesített az elemzői várakozásokhoz képest a Richter a negyedik negyedévben, míg az árbevétel, és a kiemelten figyelt tisztított EBIT mutató felülmúlta a Portfolio által begyűjtött elemzői konszenzust, a bruttó fedezet kismértékben elmaradt a piaci várakozásoktól. A bevétel csökkent a negyedik negyedévben, miután a devizaárfolyamok változása ezúttal a Richter számára kedvezőtlenül alakult, ugyanis minden főbb devizával szemben erősödött a forint az időszakban az egy évvel ezelőtti szintről, a tisztított EBIT azonban kétszámjegyű ütemben növekedett év/év alapon.

varttabla

A pénzügyi eredmények kapcsán a Richter kiemeli, hogy az árfolyamszűrt bevétel 2023-ban közel 22 százalékkal nőtt, jelentősen meghaladva az eredeti előrejelzéseket. A gyógyszergyártás tisztított EBIT eredménye szintén meghaladta a menedzsment célkitűzését, 2023-ban 15 százalékkal, árfolyamszűrten pedig 29 százalékkal emelkedett, mindezt annak ellenére, hogy 2022-vel szemben tavaly nem könyvelt el jelentős mérföldkő bevételt a Richter. (A vezetőség árfolyamszűrten 10-20 százalékos növekedést célzott meg korábban mind a bevétel, mind az eredmény szintjén.)

Az eredménynövekedés elsősorban a neuropszichológiai üzletágnak volt köszönhető, amit a Vraylar royalty bevételeinek növekedése okozott.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés