Előfizetői tartalom

Mobilra költözik az állam: két fontos változás jön a digitális állampolgárság programban

Két fontos változásról kezdeményezett társadalmi egyeztetést a kormány a Digitális Állampolgárság Program kapcsán: július elsejétől kezdve megnyitnák az előregisztráció lehetőségét a kormányablakokban, és a telekommunikációs cégeknek is kötelező lesz 2025 június 1-jétől biztosítani az állami eAzonosítás és az eAláírás használatát a saját szolgáltatásaik nyújtásakor.

Erről a témáról is szó lesz a portfolio Financial IT konferenciáján. Regisztráció itt!

Két fontos változás jön

A Digitális Állampolgárság Program (DÁP) részletszabályainak több technikai részlete módosul, ezek közül két fontosabb változás lesz:

lesz előregisztráció a kormányablakokban július 1-jétől, és a távközlési szolgáltatóknál is be fogják vezetni az eAláírást és az eAzonosítást.

Előbbit azzal indokolják az előterjesztésben, hogy az állampolgárok körében végzett kutatások szerint felmerült az igény arra, hogy a digitális állampolgárság aktiválását személyesen, szakértő ügyintéző segítségével is elvégezhessék az állampolgárok, hasonlóan más digitális szolgáltatásokhoz történő regisztrációhoz. Mindezt már a DÁP törvény hatályba lépése előtt, az egyéb ügyek intézéséhez igazítva is megtehetik, előregisztráció formájában, az ígéret szerint néhány perc alatt.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés