Kiderült, miért halasztották el az új fizetési megoldások bevezetését Magyarországon
Üzlet

Kiderült, miért halasztották el az új fizetési megoldások bevezetését Magyarországon

Nem minden bank készült el a fejlesztéssel a fizetési kérelmek fogadására, ezért született meg a döntés, hogy inkább eltolják a határidőt - derült ki a Számlázz.hu fintech szakmai rendezvényének kerekasztal beszélgetéséből. Április elsejétől azonban minden bank képes lesz fogadni a kérelmeket, ami új lehetőségeket nyit meg a piaci és az állami szereplők előtt. A lakossági banki ügyfelek számára ingyenes lesz a fizetési kérelmekre válaszul küldött átutalás, amely az elektronikus számlabefizetésnek és a sárga csekkeknek is alternatívájává válhat. Az elektronikus fizetések és a készpénz jövőjéről, a kereskedők AFR 2.0-val kapcsolatos várakozásairól és a csalásokról is szó volt az eseményen.
A legforróbb payment trendekről is szó lesz a Portfolio Financial IT konferenciáján. Regisztráció itt!

A készpénzhasználatról és az elektronikus fizetések jövőjéről volt szó a Számlázz.hu által alapított Felelős Fintech Díj díjátadó rendezvényén tartott kerekasztal beszélgetésen. Ángyán Balázs, a Számlázz.hu ügyvezető igazgatója szerint az elektronikus fizetések elterjedésében nagy szerepe van a szabályozónak, különösen azokban az országokban, ahol a digitális fizetésekre az adóelkerülés csökkentésének eszközeként tekintenek. Magyarország ebben nemzetközi összehasonlításban is jól szerepel, ugyanakkor még mindig sok a teendő a területen.

Horváth Attila (Big Fish Payment Gateway, ügyvezető) szerint ugyanannyira fontos a fejekben megváltoztatni a sémákat, mint a fizetési technológiák megléte. Az e-kereskedőket a fizetési szolgáltatókkal összekötő társaság vezetője szerint ma még mindig nagy az ellenkezés, a készpénzt sokan nehezen engedik el, a szabadsággal, a függetlenséggel azonosítják, amivel kívül lehet maradni a rendszeren, pedig szerinte ez csak illúzió. Ha nincs internet vagy áramkimaradás van egy boltban, akkor a készpénzes vásárlási folyamatok adminisztratív kötelezettségei, mint pl. a számla vagy nyugta kiállítása, szintén nem működnek: a papírdarabot át lehet adni, de a vásárlási tranzakciót nem tudjuk befejezni. A kereskedők között sokan várják az azonnali Fizetési Rendszerre épülő fizetési megoldásokat, abban bízva, hogy olcsóbbá tehetik az elektronikus pénzforgalmat a kereskedők számára.

Réti Bálint (Péntech, társ-alapító) úgy véli, a készpénz saját magát fogja kivezetni, egyre kevésbé lesz értelme azzal fizetni. Ahogy a fintech megoldások megjelennek, és ahogy egyre jövedelmezőbb, egyre jobban megéri valamilyen digitális fizetést használni, úgy fog a készpénz is eltűnni. Ez egy kicsit az érzelmek harca is, sokan szeretik kézben tartani a pénzüket, vagy a függetlenségükkel azonosítják, ám az ilyen megfontolások többsége nem racionális.

Selmeczi-Kovács Zsolt (GIRO, vezérigazgató) úgy vélte, ha egy elektronikus fizetés kényelmes biztonságos és olcsó, akkor az emberek azt fogják választani. Példaként említette, hogy a fizetési kérelem is április 1-től kötelező lesz minden banknál fogadni: innentől kezdve nem kell senkit megkérdezni, hogy küldhetnek-e neki fizetési kérelmet, mert fogadni mindenhol kötelező lesz. A fizetési kérelmek elterjedését fogja segíteni az is, hogy a bankok a fizetési kérelemre válaszul adott átutalásért nem számolhatnak fel költséget természetes személyeknek.

A Portfolio kérdésére Selmeczi-Kovács Zsolt kifejtette, hogy az MNB friss, tavalyi utolsó negyedéves adataiban látható kiugrás a fizetési kérelmek forgalmában már annak a következménye is lehet, hogy a határidőre elkészülő bankok kiélesítették a rendszerüket, így egyre többen kezdték el használni a kérelmeket.

fizetesikerelem031801

A Giro piaci és állami szereplőkkel is egyeztet arról, mire és hogyan tudják majd használni a fizetési kérelmeket. A gyakorlatban röviden arról van szó, hogy az ügyfeleknek például egy sárga csekk helyett egy fizetési kérelem üzenetet küldenek ki a szolgáltatók, amit egy gombnyomással lehet befizetni.

Ennek kapcsán lapunk kérdésére Selmeczi-Kovács Zsolt elárulta, több közműcég, önkormányzatok, egyéb állami szereplők (mint például az adóhatóság) is vizsgálja a fizetési kérelmek bevezetését a működésében. A bankok a fizetési kérelmek küldését viszonylag drágán kínálták eddig, most a banki versenyben bízva azt várhatjuk, hogy a díjak lejjebb jönnek.

A Giro vezére arról is beszélt, hogy mi volt az oka az AFR 2.0-ás idei határidők kitolásának. Ők látták a bankok felkészültségét, és úgy ítélték meg,

jobb időt hagyni arra, hogy minden bank teljes mértékben elkészüljön a fejlesztéseivel egy későbbi határidőre.

Ha valahol hiba csúszott volna a rendszerbe, vagy kiderül, hogy nem tud biztonságosan és stabilan működni a rendszer, akkor a bizalom nagyon gyorsan elvész, ezért nem vállalták a hibázás kockázatát. A Giro vezérigazgatója arról is beszélt, hogy 2025 július 1-től indul a központi visszaélés szűrő rendszer (KVR), amely a bankon belüli és a bankok közötti tranzakciókat is képes elemezni.

A legforróbb payment trendekről is szó lesz a Portfolio Financial IT konferenciáján. Regisztráció itt!

Címlapkép forrása: Getty Images

Kasza Elliott-tal

Deutsche Bank - kereskedés

Na, nincs több Deutsche Bank részvényem. 2018 óta volt, abban az időben aktívan kereskedtem vele, aztán beleragadtam. Most végre az utolsótól is megszabadultam. Nem volt egy jó trade, de most m

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Egy egész fegyvernemnek kell szembenéznie az új trónkövetelővel: bemutatkozik az RHC-155

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
tőzsde