Belenyúl a rezsicsökkentési rendszerbe a kormány!
Üzlet

Belenyúl a rezsicsökkentési rendszerbe a kormány!

Egy ma este megjelenő jogszabállyal belenyúl a kormány a lakossági rezsicsökkentési rendszerbe, ami már holnap hatályba lép, és konkrétan azokat a családokat érinti, akik átalány alapon fogyasztják a földgázt – jelentette be a rezsivédelmi biztos és az MVM kommunikációs igazgatója egy szerdai sajtótájékoztatón. A változtatás lényege, hogy az egy napra kiszámolható kedvezményes gázmennyiség miatt ezentúl előre pontosan tudják az átalányosok, hogy mennyi a havonta fizetendő gázszámlájuk, és így nem érheti őket olyan kellemetlen meglepetés, mint ami tavaly tavasszal mintegy százezer családdal megtörtént.

Mi a változtatás lényege?

A jogszabály megengedi, hogy az éves kedvezményes gázmennyiséget (ez marad 63645 MJ, azaz legalább 1729 köbméter, ami fogyasztási helytől és fűtőértéktől függően lehet ennél több is) naparányosítással havi szintre le lehessen bontani az átalányosoknak. Emiatt attól függően, hogy az adott hónap hány napból áll, előre kalkulálni lehet (lásd alábbi táblázat), hogy mennyi kedvezményes, rezsivédett árú gáz jár. Ez 144 köbméter körüli volumen lesz, a pontos szám az adott hónap napjainak konkrét számától, illetve az említett gázminőségtől függ majd.

Ha az átalányban fizető ügyfél az előre beállított havi gázmennyiséggel ezen havi volumen fölé lóg, akkor ő előre tudja, hogy a következő időszak gázszámláiban mekkora mennyiségre fog nála belépni a 7,5-szeres, "versenypiaci költségeket tükröző ár".

Amikor pedig eljön az éves leolvasás ideje, akkor vagy visszakap pénzt az ügyfél az MVM-től, vagy neki kell még befizetnie, attól függően, hogy végülis mennyi volt a tényleges gázfogyasztása. Fontos, hogy a rezsivédett árú kedvezményes gázmennyiség (a fent említett legalább 1729 köbméter) mindenképpen minden ügyfélnek jár. Emellett az is fontos, hogy a 100 forintos rezsivédett gázár, illetve a "versenypiaci költségeket tükröző", 767 forintos gázár tudomásunk szerint nem változik.

Az új jogszabállyal megteremtett, havi szintre számolható naparányosítással, illetve az előre kalkulálható havi kedvezményes gázmennyiséggel ki lehet küszöbölni azt a számlázási nehézséget, hogy a kedvezményes éves gázmennyiség augusztus 1-től a következő év július 31-ig jár. Ezen időinkonzisztencia miatt tavaly április és július között mintegy százezer családdal megtörtént az, hogy az MVM azt látta róluk a rendszerében, hogy addigra már kimerítették a kedvezményes éves gázmennyiséget, és így a soron következő számláktól kezdve hirtelen belépett a 7,5-szeres gázár a teljes mennyiségre, ami az átalányban szerepelt. Emiatt pedig egyik hónapról a másikra jócskán megemelkedett a havi gázszámlájuk amellett is, hogy továbbra is átalány szerint fogyasztottak. Ezt a kialakult helyzetet tavaly külön elbírálás nélküli részletfizetéssel kezelte a kormány, illetve az MVM, most viszont jogszabálymódosítással előzték meg ennek a helyzetnek a megismétlődését.

A témáról tavaly nyáron több cikkben is írtunk, az alábbiak voltak a legfontosabbak:

Mit jelent ez a gyakorlatban?

Az MVM Next oldalán a gyakori kérdések között már meg is jelent a rövid magyarázat a fenti helyzet kiküszöbölésére, ami 2024. áprilistól lép érvénybe.

Itt a feltett kérdés úgy szól: "Átalánydíjas (egyenletes részszámlás) vagyok, és az éves elszámolást követően megemelkedett a részszámlám fizetendő értéke. Miért van ez, mit tehetek?"

A válasz pedig úgy hangzik: "2024 áprilisától ez a jelenség már nem fordulhat elő, ugyanis az MVM Next az ügyfelek érdekében módosította a kedvezmény elszámolását egyenletes részszámlás ügyfeleinél."

Hangsúlyozzák: "A módosításra a rezsicsökkentett és a magasabb egységár egyenletes megosztása miatt került sor annak érdekében, hogy bizonyos leolvasási időszak és fogyasztás együttes fennállása ne okozhasson egy-egy kiugró részszámlát ebben az ügyfélkörben. A megújult kedvezményelszámolás lényege, hogy a kedvezményes évre járó 63.645 MJ rezsicsökkentett árú gázt naparányosan osztjuk el a részszámlákban az év minden napjára. Ez a 2024-es 366 napos évben napi 173,9 MJ (legalább kb. 4,96 m3). A havi számlában ezt a mennyiséget szorozzuk meg az elszámolt napok számával."

Ezután egy táblázatot is közölnek, ami abban segít, hogy ha szökőév van, illetve ha nincs, akkor a 28-31 napos hónapok esetén mennyi kedvezményes gázmennyiség jár MJ-ban, illetve köbméterben:

Forrás: MVM Next kérdezz-felelek oldala

Végül rögzítik:

az adott hónapban ezen gázmennyiség erejéig rezsicsökkentett áron számlázunk, az e fölötti gázfogyasztást pedig már a magasabb áron számoljuk el. Az új elszámolási módszerrel a részszámlák még kiszámíthatóbbakká, ezáltal még tervezhetőbbé válnak.

A táblázat csillagos jelölése kapcsán megjegyzik: tájékoztató adat 35,05 MJ/m3-es átlagos fűtőértékkel és 1,0000-es korrekciós tényezővel, kerekítve.

A sajtótájékoztató főbb üzenetei

A szerdai tájékoztatót Németh Szilárd, a rezsicsökkentés fenntartásáért felelős kormánybiztos, és Bozóky Anita, a Magyar Villamos Művek (MVM) kommunikációs igazgatója tartotta és az MTI beszámolója szerint többek között az alábbiakat mondták (kiemelések tőlünk):

  • Az átalánydíjat fizető fogyasztóknak ad segítséget a kedvezményes földgázmennyiség kiosztásának áprilistól életbe lépő módosítása a kormánybiztos szerint.
  • Az egyenletes részarányos számlát fizető ügyfelek számlázásáról szóló kormányrendelet szerdán jelenik meg a Magyar Közlönyben, és csütörtökön már hatályba is lép.
  • Ma Magyarországon tízből kilenc fogyasztó kedvezményes, rezsicsökkentett áron kapja a lakossági földgázt és a villamos áramot – emelte ki Németh Szilárd.
  • A mostani intézkedés bevezetését elsősorban azzal indokolta Bozóky Anita, hogy a részszámlázással, vagyis az átalánydíjat fizető, mintegy másfél millió családból tavaly mintegy százezren szembesültek azzal: a tavaszi-nyári számláikon a korábbiakat jelentősen meghaladó összegek szerepeltek.
  • Az MVM a tavalyi évben azt javasolta nekik, hogy váltsanak más számlázási módra, illetve a problémát a részletfizetés külön elbírálás nélküli felajánlásával kezelte 2023-ban. A kiszámíthatóság igénye miatt azonban idén az Energiaügyi Minisztérium és az MVM jogszabály módosítással megy elébe a helyzetnek: áprilistól módosítják a kedvezmények kiosztását az egyenletes részszámlás fogyasztóknál. Fontos, hogy az intézkedés bevezetése automatikus és az MVM ügyfeleinek mintegy kétharmadát érinti a kommunikációs vezető szerint.
  • Az intézkedés lényege az, hogy az augusztustól július végéig tartó úgynevezett rezsiévre járó, rezsivédett áron fizetett gázmennyiséget az év minden napjára egyenlő arányban osztják el a rezsiszámlákon, amivel a részszámlák kiszámíthatóbbá, a háztartások kiadásai tervezhetőbbé válnak. 
  • Lényeges, hogy már a tavaszi elszámoló számlák esetében is így osztják ki a kedvezményes gázmennyiséget. Ez Bozóky szerint azt jelenti, hogy az ügyfeleknek csak azért kell fizetniük, amit valóban elhasználnak, ezzel pedig csaknem százezer háztartás kerülheti el a jövőben a kiugróan magas részszámlákat.

Címlapkép forrása: MTI

RSM Blog

Munkaszüneti napok 2025 - így tervezzen!

Megjelent a Magyar Közlönyben a 2025-ben esedékes ünnepnapok, pihenőnapok és plusz munkanapok végleges listája. A rendelet azt is meghatározza, hogy mikor lesznek hosszú hétvégék 2025-ben, va

Holdblog

Ismét a HOLD az Év Alapkezelője

Megint - immáron nyolcadik alkalommal - mi lettünk Az Év Alapkezelője. Mellette a HOLD Részvény, a Deep Value 2024 és a Columbus alapjainkat is kategóriájuk... The post Ismét a HOLD az Év Alapke

Holdblog

Ki vesz aranyat? (vendég: Zsiday Viktor)

HOLD After Hours. Zsiday Viktorral megbeszéljük, hogy kinek a nagymamája a modernebb. És hogy a zene lehet-e megoldás a klímaváltozásra. Meg miegymás. Jó szórakozást! 00:45   ...

Kiszámoló

Feltámadt a kínai gazdaság?

Tavaly már mindenki temette Kínát és az új Japánnak hívták. Japán a második világháború után hatalmas növekedést produkált, de 1990 óta egyhelyben toporog, teljesen megrekedt a fejlődés

Holdblog

Felezés és duplázás

A következő órákban a manipulálhatatlan programkód negyedszerre is végrehajtja a Bitcoin négyévente esedékes felezését. Az újonnan kibocsátott bitcoinok mennyisége blokkonként 6,25-ről 3,1

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Újra éledezik az infláció - Mibe érdemes most befektetni?

Pénzügyi vezető elemző

Pénzügyi vezető elemző
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Ahhoz, hogy kereskedni tudj a tőzsdén, a piacra lépés elsődleges feltétele, hogy képes légy a különböző megbízásfajtákat használni. Számos megbízásfajta létezik a piacokon, mi sorra vesszük a legfontosabbakat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
AI in Business 2024
2024. április 23.
Balaton Konferencia 2024
2024. május 2.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Vigyázat, nyílnak a zsilipek, most fog csak igazán elszállni a Bitcoin