Portfolio signature

Tűzoltás vagy áttörés? Elon Musk újabb nagy dobása örökre megváltoztathatja az autózást

Portfolio
Felpörögtek az események az elmúlt napokban a Tesla háza táján. A Reuters arról írt, hogy a cég kidobta a megfizethető árú elektromos autóról szóló terveit, ami alapjaiban változtatná meg a befektetési sztorit, hiszen sokan ezt a terméket tartják a vállalat következő nagy dobásának. Elon Musk a cikkre reagálva azt írta az X-re, hogy a „Reuters megint hazudik”, bár ennél konkrétabban nem fejtette ki gondolatait a témáról. Nem sokkal később viszont bejelentette, hogy augusztus 8-án a cég lerántja a leplet az új termékéről, a régóta várt „robotaxiról”. Ez rövid idő alatt nem kevés feldolgozandó információ, de megpróbáljuk őket elhelyezni a Tesla sztorijában.





Hasonló témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes.

Lesz Model 2, vagy sem?

Az egész ott kezdődött, hogy a Reuters pénteki jelentése szerint a Tesla elengedte a régóta ígért következő generációs, durván 25 000 dolláros járművét, és inkább az önvezető robotaxi platformjának fejlesztésére koncentrál. A hírügynökség három névtelen forrásra és belső üzenetekre hivatkozva azt írta, hogy a Tesla már nem tervezi az olcsó, belépőszintű jármű, az egyesek által Model 2-nek nevezett autó gyártását, és "ugyanazon a kisautó platformon" folytatja a robotaxi fejlesztését.

A jelentésre a Tesla árfolyama beszakadt, nem véletlenül, hiszen a Model 2 a Tesla befektetői sztorijának kulcseleme. A negyedik negyedéves gyorsjelentés során a vállalat ráadásul figyelmezetett, hogy az idei évben a tavalyinál számottevően alacsonyabb növekedési ütemre lehet számítani az értékesítésben, mivel a vállalat már a következő új járműre koncentrál, melynek gyártása 2025 második felében indulhat.

Jól érzékeltetni ennek a projektnek a fontosságát, hogy Morgan Stanley modellje szerint a következő generációs jármű a 2024 és 2030 közötti időszakban

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés