Portfolio signature

Egymásnak feszülnek a világ autógyártó nagyhatalmai, de csúnya öngól lehet a vége

Portfolio
Az autóipar egyik legnagyobb sztorija jelenleg a kínai gyártók előretörése, amely éppen a másik nagy sztoriból, az erőltetett ütemű elektrifikációból pattant ki. Több részletes cikkben foglalkoztunk már a témával, azonban most olyan új fejlemények történtek, amelyek miatt érdemes újra a témához nyúlni. A helyzet nagyon feszült, egymással ellentétes érdekek találkoznak, és a politikai döntéshozók nagyon súlyos következményekkel járó döntés előtt állnak.

A kínaiak előretörése nagyon is valós, ezt itthon első kézből tapasztaljuk, ha megnézzük az eddig bejelentett autóipari és akkumulátorgyártó beruházásokat; de már a fogyasztóknak sem kell sokat keresgélniük, ha kínai autót akarnak venni itthon. Azonban az európai és amerikai döntéshozók komoly piaci kockázatokra figyelmeztetnek, és mint ismert, az EU szubvenciós vizsgálatot indított a kínai elektromos járművekkel szemben, mondván, hogy azok árát túlzott állami támogatásokkal tartják mesterségesen alacsonyan. Peking nem ért egyet ezzel, mondván, hogy a megfelelően kiépített ellátási lánc teszi lehetővé a kínai cégek számára, hogy kiváló minőségű, alacsony árú autókat gyártsanak. Dűlőre tehát továbbra sem sikerült jutni a kérdésben, viszont az elmúlt hetekben amerikai és európai vezetők jártak Kínában, akiknek a nyilatkozataiból valamivel tisztább képet kapunk az álláspontokról.

Kínában járt az amerikai pénzügyminiszter

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter a hónap első felében Kínában járt és ugyan a kínai állami média tónusa alapvetően pozitív volt, Yellen mégis kemény üzenetet fogalmazott meg Peking számára:

az állami támogatásokban részesülő elektromos autók, napelemek, és akkumulátorok exportjának felfutása fenyegetést jelent a munkahelyekre és vállalkozásokra nézve, ezért vissza kell őket szorítani.

Kedves Olvasónk!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés