Portfolio signature

Mennyi jutalékot keresnek Magyarországon a biztosításközvetítők?

Egyre kevesebb alkuszcég és többes ügynök osztozik egyre nagyobb jutalékbevételen Magyarországon – mutatják az MNB ezen a héten közzétett biztosításközvetítői statisztikái. 100 forintnyi biztosítási díjunkból 9 forint lett tavaly is az ő bevételük. A fák így sem nőttek náluk az égig: miközben a nem-életbiztosítási jutalékbevételek csaknem a 17,6%-os tavalyi inflációnak megfelelő mértékben emelkedtek, az amúgy sem erős életbiztosítási értékesítés jelentősen visszaesett tavaly a független biztosításközvetítőknél, így összességében 123 milliárd forintnyi jutalékbevételt realizáltak, ami alig 10%-kal nagyobb az egy évvel korábbinál.

Az MNB hétfőn közzétett adatai szerint 354 független biztosításközvetítő vállalkozás, ebből 318 alkusz és 36 többes ügynök dolgozik a magyar biztosítási piacon. Nagyot koncentrálódott a piac, hiszen 36%-kal csökkent a piac szereplők száma a 2010-es csúcs óta.

A biztosításközvetítéssel foglalkozó természetes személyek számát ez a statisztika még nem mutatja, mindenesetre az MNB júniusi jelentése szerint 2022 végén 8475 természetes személy dolgozott alkuszként, 3460 fő többes ügynökként, 13 144 fő pedig (függő) ügynökként, e számok szintén mélypontot mutattak.

123 milliárd forintnyi jutalékbevételt értek el a független biztosításközvetítők tavaly, ami 10,3%-os, vagyis a tavalyi 17,6%-os inflációtól jócskán elmaradó emelkedést jelent, azaz reálértéken csökkentek a bevételeik. Ez elsősorban az életbiztosítási értékesítés visszaesésével magyarázható: miközben a nem-életbiztosítási jutalékbevételek 17,5%-kal emelkedtek, az életbiztosításiak 8,9%-kal csökkentek. A független biztosításközvetítők amúgy is nem-élet túlsúlyos tevékenységet folytattak eddig, az olló most tovább nyílt: a jutalékbevételeken belül a vagyon- és felelősségbiztosítások aránya a tavalyelőtti 73%-ról csaknem 78%-ra emelkedett.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés