Portfolio signature

Masszív számok a Richtertől, nem okozott csalódást a gyógyszergyártó

Kellemes meglepetést okozott ma reggeli gyorsjelentésével a Richter, minden eredményszinten az elemzői várakozásokat felülmúló számokat közölt a gyógyszergyártó. A gyógyszeripari bevételek továbbra is kétszámjegyű ütemben növekednek, elsősorban a neuropsziciátriai és a nőgyógyászati üzletágnak köszönhetően, annak ellenére, hogy a rubel gyengülése valamelyest visszavetette a dinamikát. A tisztított működési eredmény szintén dinamikusan emelkedik, az adózott eredmény pedig a pénzügyi soron elkönyvelt árfolyamnyereségnek köszönhetően több mint 70 százalékkal ugrott. A menedzsment megerősítette az idei évre korábban megfogalmazott célkitűzést, így ebben sem okozott csalódást a gyógyszergyártó.

Felülteljesítette az elemzői várakozásokat az első negyedévben a Richter, az árbevétel minimálisan, a bruttó fedezet, a tisztított EBIT és az adózott eredmény azonban jelentősen meghaladta a Portfolio konszenzusában szereplő várakozásokat – derül ki a ma reggel közzétett gyorsjelentésből. A gyógyszeripari bevételek kétszámjegyű ütemben nőttek, főként a neuropszichiátriának és a nőgyógyászatnak köszönhetően, de a rubel gyengülése valamelyest visszavetette a dinamikát. Az adózott eredmény nagyot ugrott az egy évvel korábbi szintről a pénzügyi eredmény sornak köszönhetően.

tablazat

A bevételek

203,4 milliárd forintos összes árbevétellel zárta az első negyedévet a Richter, ami kismértékű, 3 százalékos csökkenés az előző év azonos negyedévéhez képest, a befektetők által elsődlegesen figyelt gyógyszergyártási árbevétel azonban 13 százalékkal, 200 milliárd forintra emelkedett. A bevételeket némileg rontotta a rubel gyengülése, így árfolyamszűrten 16 százalékos a dinamika, ami a 2024-re vonatkozó előrejelzés felső sávjába esik – áll a negyedéves gyorsjelentésben.

Bár a szállítások ütemezése, valamint a nagykereskedők által végrehajtott készletleépítések, és -feltöltések hatással voltak az árbevételre, a legtöbb kulcsfontosságú termék esetében összességében jelentős forgalmat tapasztalt a Richter. A húzóágazat továbbra is a neuropszichiátria és a nőgyógyászat, előbbi 22 százalékos, utóbbi 17 százalékos bevételnövekedést könyvelt el, de árfolyamszűrten mind a két szegmensnél 20 százalék feletti volt a dinamika.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés