Portfolio signature

Új világ jön a kiberbiztonságban, több ezer cég érintett Magyarországon

Magyarországon becslések szerint beszállítókkal együtt körülbelül 2500 céget érint az EU kiberbiztonsági szabálycsomagjának, a NIS2-nek való megfelelés - hangzott el a Telekom szakértőivel tartott háttérbeszélgetésen. A kiberbiztonsági tudatosság itthon alacsony szintű, a szabályozás ezen segíthet: ha nem lépnek a cégek, milliós bírságokat kockáztatnak. A NIS2-ben érintett cégek auditálása körül jelenleg nagy a homály, kevés a szakember, kevés az auditor, és a részletszabályok megjelenésére várunk. A témáról június 11-ei Fincnail IT rendezvényünkön is szó lesz, regisztráció és részletek itt!

NIS2 határidők és célok

Nemes Imre, a Telekom kiberbiztonsági szakértője (Cybersecurity CoE Lead) összefoglalta a NIS2 legfontosabb sarokpontjait: mint elmondta, a NIS2 2023 év elején jelent meg, széles spektrumon mozog a szabályozás által érintett cégek köre.  

A magyarországi jogalkotás az EU-ban előre mutatónak mondható, tavaly májusban átvették a jogszabályt. Amire most még várunk, az a végrehajtási rendelet, amit a Miniszterelnöki Kabinetiroda fog kiadni, ez a biztonsági intézkedések katalógusát fogja tartalmazni. A kontrollok alkalmazásától kockázatelemzés alapján lehet majd eltérni.

Az egyik sürgető kérdés, hogy minden érintett cégnek ki kell jelölnie egy információbiztonságért felelős kapcsolattartó személyt június 30-áig, cégkapun keresztül lehet megtenni a bejelntést. Sok szempontból igaz, hogy kevés a szakember a magyar piacon, nehéz mindenhova megfelelő szaktudással rendelkező információbiztonságért felelős személyt találni, vagy ilyen szakembert kijelölni.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés