Portfolio signature

Rávetették magukat a profit befektetők erre a részvényre - Érdemes még beszállni?

A trend nem vész el, csak átalakul - legalábbis az látszik a hedge fundok pozícionálásából, akik a technológiai mamutcégek helyett elkezdték venni az olyan kisebb vállalatok részvényeit, amelyek szintén nyertesei az AI térnyerésének. A Goldman Sachs készített egy összeállítást abból, hogy az alapkezelők mely részvényekben kezdték el leépíteni a pozícióikat, és melyeket kezdték el venni helyettük. Ezek közül választottuk ki a technikai kép alapján legizgalmasabbnak tűnő papírt, amely mögött a fundamentális sztori is ott van, hiszen a vállalat profitálhat az AI terjedéséből és az adatközpontok egyre növekvő energiaigényéből.

VIP

A profi befektetők továbbra sem engedték el a Csodálatos Hetes (Apple, Microsoft, Alphabet, Amazon, Nvidia, Meta Platforms Tesla) néven emlegetett részvényeket, a Goldman Sachs elemzése szerint a második negyedév elején, a Teslát leszámítva az összes Csodálatos Hetes részvény ott volt a bank által összeállított, a hedge fundok legnagyobb pozíciót összesítő Very Important Positions (VIP) listán. Viszont a magasabb hozamok reményében a hedge fundok elkezdték keresni a potenciális felülteljesítésre alkalmas részvényeket, miközben egy bizonyos fokig leépítettek az Alphabetben, az Amazonban, a Microsoftban, a Metában, és az Nvidiában lévő pozícióikat. A Goldman Sachs szerint a hedge fundok megmaradtak az AI-tematikánál, azonban olyan ágazatokba áramlott a pénz, amelyek támogatják a technológia fejlesztését az infrastruktúra vagy például az alkalmazásokban való felhasználást elősegítő szoftverek révén.

Hogy ez a rotáció bevált-e, arról lehetne vitatkozni. Év eleje óta a részvény long/short hedge fundok 8 százalékos hozamot értek el az elemzés szerint, míg az S&P 500 11,2 százalékot emelkedett, azonban a Goldman VIP hedge fund részvénykosara (GVIP) 15,9 százalékot hozott idén. Ez a kosár 2001 óta a negyedévek 60 százalékában megverte az S&P 500-at.

gvip

A Goldman Hedge Fund Trend Monitor historikus adatai szerint az alapkezelők által preferált részvények a pozíciók nyilvánosságra hozását követő negyedévekben jellemzően felülteljesítővé válnak az ágazatukban szereplő többi papírral szemben - ugyanez fordítva is igaz: amikor elkezdik eladni a részvényeket, azok nem sokkal később alulteljesítővé válnak. Így érdemes lehet szelektíven megvizsgálni a hedge fundok pozícióinak változásait.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés