Portfolio signature

Megérte energiát termelni - többnyire nyereségesek lettek a hazai erőművek

A hazai tőzsdei energiacégek és az oda tartó MVM Csoport főbb 2023-as pénzügyi eredményeiről már korábban beszámoltunk, de ezek csak a szektor egy részét fedik le tevékenységükkel. A nem tőzsdei energiacégek teljesítménye szintén érdeklődésre tarthat számot, amelyek közül cikkünkben a jelentősebb magyarországi energiatermelő vállalatok eredményeit tekintjük át a főbb energiaforrások mentén, az Igazságügyi Minisztérium e-beszámoló honlapja, illetve a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) engedélyesi adatbázisa alapján. A szektor egyéb területein aktív fontosabb tőzsdén kívüli energiavállalatok számaival külön cikkben foglalkozunk majd.

Paksi Atomerőmű

Az energiatermelés területén mindenekelőtt az ország legnagyobb, 2000 MW-os (villamos) teljesítményű erőműve, a 2023-ban termelésével a hazai bruttó villamosenergia-felhasználás 36,4%-át fedező MVM Paksi Atomerőmű Zrt. kívánkozik az élre. Az erőmű által tavaly elért több mint 210 milliárd forintos értékesítési árbevétel az elmúlt évtized legmagasabbja, jócskán meghaladva a 2022-es nem egészen 190 milliárd forintot. Ennek ellenére az adózott eredmény mindössze 121 millió forint lett, amely nem csak a megelőző évi 2,8 milliárd forinttól, hanem a korábbi évek eredményeitől is messze elmarad, különösen a 2019-ben és 2020-ban teljesített mintegy 17 milliárd forintos nyereségtől.

A drasztikus csökkenés több mindennel magyarázható. Az atomerőmű adózás előtti eredménye már 2022-ben több ok miatt jelentősen, 5 milliárd forint alá süllyedt a korábbi években jellemző, többnyire bőven 10 milliárd forint feletti értékekről, például a bérköltségek, személyi jellegű ráfordítások, illetve a helyettesítő és kiegyenlítő energia ráfordítások emelkedése miatt. Bár 2023-ban az üzemi tevékenység eredménye a 2022-es 7,3 milliárd forintról 16,9 milliárd forintra nőtt, nagyrészt a pénzügyi műveletek eredményének romlása miatt az adózás előtti eredmény 2023-ban is a 2022-es nyomott szinten maradt. A rekord alacsony adózott eredmény kialakulásához pedig jelentős mértékben hozzájárult, hogy a Paksi Atomerőmű adófizetési kötelezettsége a 2022-es 1,9 milliárd forintról 4,3 milliárd forintra emelkedett, ami szinte teljes egészében az energiaellátók jövedelemadója formájában került teljesítésre.

Mátrai Erőmű

Szintén az MVM Csoporthoz tartozik Magyarország második legnagyobb erőműve, a 950 MW-os Mátrai Erőmű (hivatalosan: MVM Mátra Energia Zrt.) is, amely 2023-ban a hazai bruttó áramigény mintegy 6,2%-át fedezte termelésével. A fűtőanyagként lignitet, biomasszát, földgázt és olajat is használni képes, nagyrészt azonban lignittüzelésű erőmű 2023-ban közel 151 milliárd forintra növelte árbevételét az előző évi 112 milliárdról, adózott eredménye azonban 3,9 milliárd forintról 1,5 milliárd forintra csökkent. Ez nem csak a magasabb adófizetési kötelezettség hatása, ugyanis az adózás előtti eredmény is mérséklődött, 4,2 milliárdról 2,6 milliárd forintra, részben az egyéb bevételek csökkenésének hatására.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés