Előfizetői tartalom

Gyorsan terjed egy különleges naperőművi megoldás Magyarországon

A nyár elejére mindent egybevetve már csaknem 6500 megawattnyi naperőmű üzemelt Magyarországon, mert az ipari és háztartási méretű (HMKE) erőművek együttesen 6050 MW kapacitása mellett immár 436 MW-ot tesz ki a saját célra termelő erőművek (SCTE) kapacitása – mutatott rá pénteki Facebook-posztjában a helyzetre az Energiaügyi Minisztérium. Utóbbi azt jelenti, hogy gyorsan terjed Magyarországon ez a különleges energiaellátási forma (SCTE), hiszen tavaly év végén még 408 MW-nál járt ez a szám, amely olyan ipari méretű erőműveket takar egy-egy gyár telephelye mellett, amely nem táplál be a közcélú hálózatba, hanem az adott gyár igényeit igyekszik lefedni, és így megspórolja a rendszerhasználati díj kifizetését. Frissítés! Cikkünk előző verziójában februárra 260 MW-ot írtunk, tévesen, az azóta közzétett MAVIR statisztika pontosította ezt. Ezekről a témákról is szó lesz a Portfolio október 10-i Energy Investment Forum konferenciáján, amelyre itt már lehet jelentkezni.

Megvannak a legfrissebb naperőművi kapacitás adatok a tárca posztja alapján, így tehát a nyár elején az átviteli rendszerirányító MAVIR összesítése szerint a 267 ezer háztartási méretű kiserőmű összes beépített teljesítménye 2482 megawatt volt. E kapacitások több mint háromnegyedét adják a családok által üzemeltetett napelemes rendszerek. Az ipari naperőművek teljesítménye...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés