Portfolio signature

Macron sokkoló bejelentése a francia tőzsdét is elintézte

Váratlan, és igencsak kockázatos lépést tett Emmanuel Macron francia elnök azzal, hogy a pártja, a Reneszánsz számára súlyos vereséggel járó június 9-i európai parlamenti választások után feloszlatta a francia Nemzetgyűlést és előrehozott választásokat írt ki június végére. A francia elnök bejelentésének komoly tőzsdei hatásai voltak, a francia részvénypiac nagyot esett, elsősorban a bankok és a közműcégek részvényeit ütötték az elmúlt napokban. A befektetők attól tartanak, hogy ha Marine Le Pen szélsőjobboldali pártja, a Nemzeti Tömörülés nyer a választásokon, akkor az új francia kormány költségvetési politikája a mostaninál jóval lazább lehet, sokan pedig amiatt aggódnak, hogy a baloldal erősödik meg, az új baloldali szövetség győzelme pedig az országnak az Európai Unióból való kilépéséhez vezethet. A választások és az azt követő koalíciós tárgyalások miatt még hosszú ideig maradhat a politikai, és ezzel együtt piaci bizonytalanság.

Jönnek az előrehozott választások

Emmanuel Macron francia elnök váratlan lépésre szánta el magát az európai parlamenti választások után, előrehozott választásokat jelentett be. A döntés nem sokkal azután született, hogy pártja, a Reneszánsz nagy vereséget szenvedett el az EP-választásokon a Marine Le Pen vezette Nemzeti Tömörüléssel szemben.

Macron döntése sokakat meglepett, még az elnök saját pártján belül is, és jelentős politikai bizonytalanságot eredményezett.

Az előrehozott választásokkal az elnök célja az, hogy Macron új többséget szerezzen a parlamentben, ezzel is erősítve kormányzati pozícióit a következő évekre. Politikai elemzők szerint ez a lépés egyrészt kockázatos, hiszen a Nemzeti Tömörülés egyre erősödő támogatottságát figyelembe véve kétséges, hogy Macron képes lesz-e megerősíteni helyzetét.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés