Portfolio signature

Jön az amerikai elnökválasztás - Mi jöhet a tőzsdéken?

Június végén megtartották az amerikai elnökjelöltek közötti vitát, ezzel a republikánusok és a demokraták ráfordultak a november 5-i elnökválasztás kritikus szakaszára. Közel 4 hónap van még a nagy napig, megnéztük, mi jöhet most a tőzsdéken.

Kifejezetten erős év az idei a részvénypiacokon, a vezető részvényindexek többsége pluszban áll, sem a geopolitikai feszültségek, sem a le nem győzött infláció, sem az újra emelkedő kötvényhozamok nem tudják megállítani az emelkedést. A szélesebb amerikai részvénypiacot reprezentáló S&P 500 értéke 16 százalékot emelkedett, és még csak az év fele telt el.

Az alábbi ábráról is leolvasható, hogy mi az egyik sztori 2024-ben: a mesterséges intelligencia. Miközben a 30 amerikai nagyvállalat részvényeit tömörítő Dow Jones csak 4 százalékot emelkedett, a széles piaci S&P 500 már 16-ot, a tech túlsúlyos Nasdaq pedig 20-at, az AI boomra felült nagy tech cégek húzzák felfelé a piacokat.

ytd6

Közben pedig választási év van, ami a múltbeli példák alapján kifejezetten erős szokott lenni, de az idei teljesítmény eddig felfelé lóg ki az elmúlt évtizedek választási éveiben látottól. Megnéztük, hogy 1964 óta hogyan teljesített az S&P 500 azokban az években, amikor az USA-ban elnökválasztást tartottak.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés