Itt az igazság az autóvásárlás ingyenmillióiról

2019. július 7. 13:06    
nyomtatás
 
Komoly érdeklődés tapasztalható a nagycsaládosok autóvásárlását támogató, héten indult program iránt. Ezért ezúttal videóban mondjuk el, mit gondolunk róla és mit érdemes tudni a családtámogató intézkedésnek beharangozott lépésről.


Videóban a részletek!


Július elsején a családvédelmi akcióterv több más elemével együtt elindult a nagycsaládosok autóvásárlását támogató program. Ennek lényege, hogy a legalább hétszemélyes új autó vásárlását támogatja a kormány azzal, hogy a legalább három gyermeket nevelő családok 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapnak.

Korábban több cikkünkben is bemutattuk a program részleteit és a lehetséges modelleket, most pedig videót készítettünk, hogy az érintettek minden formában tudjanak tájékozódni.A program részletei hivatalos formában is megtalálhatóak a Magyar Államkincstár oldalán, ide kattintva. Emellett itt érhető el a támogatás igényléséhez szükséges nyomtatvány is.


Már most a várakozások feletti az érdeklődés


A legfrissebb hírek szerint rendkívüli érdeklődés figyelhető meg az autóvásárlási program iránt, az első héten ugyanis már 2500-an adták be támogatási igényüket. A kormány korábban azt kommunikálta, hogy idén erre eredetileg 5 milliárd forintot szán a költségvetésből. Nem nehéz kiszámolni, hogy az 5 milliárd forint 2000 új autó vásárlására lenne elég. Úgy tűnik ezek alapján, hogy a program iránti érdeklődés már az első héten meghaladta az egész évre tervezett keretet. Nem véletlen, hogy Novák Katalin államtitkár már jelezte: igény esetén növelik a költségvetési keretet.

A 2020-as költségvetésben 10 milliárd forintos kiadással számol erre a célra a kormány, ami további 4 ezer legalább 7 üléses új autó forgalomba hozatalát jelenti. A jelenlegi tempó mellett azonban könnyen lehet, hogy a jövő évi keretet is növelni kell. Novák Katalin korábban többször is azt mondta, hogy céljuk, hogy

a következő egy évben 10 ezer ilyen autó kerüljön az utakra, ez pedig 25 milliárd forintjába kerülne a költségvetésnek.


Kinek jó ez?


És sokan ennél a pontnál fel is teszik a kérdést: mire fog költeni az állam a következő egy évben 25 milliárd forintot. A kommunikáció szerint ez a családtámogatási lépés a hétpontos családvédelmi akcióterv része. Azonban ahogy már a bejelentéskor is rámutattunk, leginkább ez az az intézkedés, amely kilóg a családtámogatások közül. Az intézkedés ugyanis legalább annyira szól a kereslet és ezen keresztül a gazdaság felpörgetéséről, mint a családok támogatásáról. A gyerekvállalási hajlandóság ösztönzéséről kevésbé beszélhetünk ebben az esetben, hiszen kevesen lehetnek azok ugyanis, akik azért vállalnának egy harmadik gyereket, hogy az új családi autó vásárlásukhoz 2,5 millió forintot kapjanak.

A hírek szerint a Nagycsaládosok Egyesületének az ötlete volt a program, a szervezet ugyanis felmérte, hogy a nagycsaládosok jellemzően idősebb gépkocsikat használnak, ezért szívesen lecserélnék azokat. A felmérésük szerint a nagycsaládosoknál a gépkocsipark 70 százaléka tíz évnél, 35 százaléka pedig 15 évnél is öregebb. Egy ilyen felmérés arra is rákérdezhetne, hogy az érintett nagycsaládosok közül kik és milyen arányban képesek megfinanszírozni egy új autó vásárlását. Ahogyan ugyanis elsőként részletes elemzésünkben kiemeltük, a nagycsaládosok jelentős hányada biztos nem fog tudni élni a felkínált lehetőséggel. Magyarországon a sokgyermekes családok jelentős részének anyagi helyzete nem olyan, hogy hétszemélyes autóról álmodhasson, még kedvezménnyel sem. Az egy főre jutó éves nettó jövedelem ugyanis pont a három vagy több gyermekkel rendelkező nagycsaládoknál az egyik legalacsonyabb. A 2017-es statisztikák szerint a havi nettó egy főre jutó jövedelem átlagosan 71 ezer forint volt, amelyből aligha lehet kigazdálkodni egy sok millió forintos új autót.

Itt az igazság az autóvásárlás ingyenmillióirólA KSH statisztikái szerint egyébként durván 176 ezer nagycsalád (házas vagy élettársi kapcsolatban élő két felnőtt és három vagy több gyermek) volt Magyarországon 2011-ben, nagyjából ennyi szereplő lesz jogosult a 2,5 millió forintos vissza nem térítendő támogatásra, de a fentebb leírtak miatt véleményünk szerint az egyértelmű nyertesek végül a módosabb nagycsaládok lesznek. Ők azok, akik eleve megengedhetnek maguknak egy milliós kiadási tételt, vagy lízing útján meg tudják finanszírozni az összeget.

A program másik nagy nyertese természetesen a kínálati oldal, vagyis az importőrök, amelyek most gőzerővel dolgoznak azon, hogy a meglévő országkereteiket növeljék. És ne felejtsük el azt sem, hogy a program további költségvetési hatása, hogy az áfabevételek ennek köszönhetően is növekednek.

A lehetséges modellek listája az alábbi táblázatunkban:

Itt az igazság az autóvásárlás ingyenmillióiról


Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
Befektetési tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium