Musk szerint igazi áttörés jöhet az akkumulátoroknál (2.)

2018. június 6. 21:15    
nyomtatás
 
Kedden lezajlott a Tesla közgyűlése, amelynek végén Elon Musk természetesen megtarthatta vezető pozícióját a vállalat élén. Voltak ugyan olyan nagybefektetők, akik jelezték, szívesen leváltanák és akadt olyan is, aki a menedzsmentet struktúráját alakította volna át látványosan, de ezekre nem került sor. Sor került viszont számos olyan terv ismertetésére, amelyeket a Tesla vezetése tűzött ki elérendő célként a következő hetekre, hónapokra és évekre.

Kereskedés Tesla-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!A CleanTechnica oldalán jelent meg az a 17 pontból álló gyűjtemény, amely összefoglalja a Tesla menedzsmentjének legfontosabb terveit és céljait, mi az alábbi 10 pontot tartottuk kifejezetten izgalmasnak:

 • A Tesla célja, hogy a Model 3 biztosítása 20-30 százalékkal legyen alacsonyabb, mint egy 3-as BMW-jé, vagy egy másik középkategóriás szedáné.
 • Az amerikai gyártó tervei között szerepel az is, hogy lízingre adja a Model 3-at 2018 végétől vagy 2019 elejétől.
 • Jó hír az érdeklődőknek, hogy a hónap végén már lehetőségük lesz tesztvezetés keretében is kipróbálni a Tesla új modelljét és a jövő hónap végére az összes Észak-Amerikai Tesla-szalonban kipróbálható lesz a Model 3.
 • A vállalat tervei között szerepel, hogy már 2018 végén megkezdődjön a Model 3 kisebb akkumulátornak a gyártása és ezt követően 2019 első negyedévében meginduljon a 35 ezer dolláros változat tömeggyártása. Ez azért érdekes egyébként, mert jelenleg sok kritika éri a Teslát azért, hogy csak a nagyobb - 500 kilométer - hatótávolságú és így drágább változat rendelhető az új modellből.
 • Az Autopilot újabb, frissített változatát már a héten elérhetővé teszi a Tesla. Musk ígérete szerint ráadásul nagyon komoly fejlődés előtt áll a rendszerük a következő 6-12 hónapban.
 • Míg korábban két gyártósoron készült a Model 3 a fremonti üzemben, addig mostanra elkészült egy a korábbiaknál drámaian jobb 3. gyártósor is, amely érdemben hozzájárulhat az új modell gyártásának felpörgetéséhez. Musk elmondása szerint a hónap végére valóban képesek lesznek eléri a heti több mint 5000 darabos termelést.
 • A Tesla vezére azt is elárulta, hogy 5 éven belül piacra dobhatnak egy kompakt modellt is.
 • Musk véleménye szerint a Superchargerek továbbfejlesztett változata már 3-4-szer gyorsabb töltést tesz lehetővé a jövőben, igaz, a megnövekedett terhelés miatt szükség lesz a megfelelő kémiai összetételű akkumulátorokra is. Ez a kijelentés egyben azt is jelenti, hogy a régebbi gyártású akkumulátorok nem lesznek alkalmasak arra, hogy ilyen tempóba töltsék őket.
 • A Tesla várakozásai szerint hamarosan eljön az az idő, amikor a járművek hatótávolsága eléri a 400 mérföldet (durván 640 kilométert) egyetlen töltéssel.
 • Ebben az is szerepet fog játszani, hogy az akkumulátoraik energiasűrűsége 30-40 százalékkal növekedhet a következő 2-3 évben. Musk véleménye szerint az igazi áttörést a lítium-ion akkumulátoroknál használt anódok területén fogják elérni.


Ezeken is nagyon örülhettek a befektetők


 • A Model 3 gyártásának felfuttatásával párhuzamosan drámaian csökken az új modellel kapcsolatos javítások mértéke. Ez magyarul azt jelenti, hogy az egyre jobb gyártósorain, egyre jobb minőségű autókat tud gyártani a vállalat.
 • A Tesla várakozásai szerint a következő negyedévben az elektromos autóknál használt akkumulátoroknak több mint a felét ők állítják majd elő a világon. Musk hangsúlyozta, hogy ez a szám tartalmazza a kínai elektromos autókat is.
 • A Tesla elmondta, hogy az energiatárolásra alkalmas eszközeik elérték az 1 GWh-t globálisan és a terveik szerint kevesebb, mint egy év alatt további 1 GWh-nyi tárolókapacitást helyeznek üzembe, noha ennél sokkal többre lenne kereslet.
 • Musk jelezte, hogy a jövő hónapban valószínűleg bejelentik egy új Gigafactory építését Kínában és egy további gyár helyszínét Európában még az év végéig. A vállalat szerint egyébként 10-12 Gigafactoryre lesz szükségük világszerte.
 • A Tesla Superchargereinek a száma hamarosan eléri a tízezres darabszámot a világban. A vállalat ráadásul már javában dolgozik a Supercharger továbbfejlesztett változatán, amellyel kapcsolatban az év vége felé osztanak majd meg részleteket.


És a két legfontosabb bejelentést a végére hagytuk


 • Musk ismét megerősítette, hogy a termelés terv szerinti felfuttatásának köszönhetően a Tesla cash flowja bizony pozitív lesz és a harmadik, valamint negyedik negyedévben már nyereséget fognak elérni az amerikai számviteli szabályok szerint. Éppen ezért nem fognak rászorulni a sokak által emlegetett tőkeemelésre.
 • A Tesla képes lesz lefaragni az 1 kWh-ra eső akkumulátor árát 100 dollár alá, feltéve, hogy a gyártásnál használt nyersanyagárak nem fognak elszállni. Ez pedig két dolog miatt lenne nagyon nagy dobás: (1) senki sem tud ilyen olcsón akkumulátort gyártani a világon, vagyis tovább erősítheti vezető pozícióját a cég ezen a területen. (2) Az akkumulátor árának lefaragása - mivel a jármű legdrágább alkatrésze - érdemben hozzájárulhat ahhoz, hogy csökkenjenek a gyártás költségei, amely a profitmarzs növekedését segítheti.


Közel 10 százalékot ugrott az árfolyam


A befektetők nagyon örültek ezeknek az ígéreteknek, a Tesla árfolyama valósággal szárnyalt a szerdai kereskedésben, amelynek köszönhetően a cég árfolyama közel 10 százalékos erősödést követően 319 dollár fölé került.

Musk szerint igazi áttörés jöhet az akkumulátoroknál (2.)
(CleanTechnica, CleanTechnica)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Megújul az MKB Bank (x)

Mire érdemes figyelni? 

Új lehetőségek a digitális gazdaságban (x)

Tartson lépést! Infokommunikációs fejlesztések az MFB-vel. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium