szerző

Új pénzügyi rendszer készül, a bankkártyákat is kinyírhatja

2019. február 8. 13:06    
nyomtatás
 
Yves Mersch, az EKB igazgatótanácsának tagja szerint az azonnali fizetési rendszerek alkalmasak a kártyatársaságok régóta tartó duopóliumának megtörésére, a keresedők a bankkártyák alternatíváját láthatják ebben. Mersch az egységes európai fizetési piac (SEPA) eddigi kudarcairól, és a lehetséges megoldásokról is beszélt.

2018.11.29 09:21 Jön az új fizetési rendszer Magyarországon - Íme a menetrendA Visa és a Mastercard együttesen a bankkártyás tranzakciók 80 százalékát kezelik Európában, a EKB az elmúlt 12 évben folyamatosan dolgozott azon, hogy a két kártyatársaság erőfölényét enyhítse a kontinensen. Az interchange díjak korlátozása volt ehhez az egyik fontos eszköz, de a bankokat is arra sarkallták, hozzanak létre egy új, harmadik nagy kártyatársaságot, hogy a két mamuttal fel tudják venni a versenyt, de mindeddig süket fülekre leletek ezzel a kezdeményezéssel.

Egy minap Brüsszelben tartott előadásában Yves Mersch az egységes európai fizetési rendszer (SEPA) kezdeményezés hibáiról beszélt. Kifejtette:

a nemzeti bankkártya sémák nem működnek külföldön, csak a globális kártyatársaságokon keresztül lehet Európán belül más országokban kártyával fizetni. Az azonnali fizetési rendszer megjelenése a kontinensen azonban alaposan átírhatja a szabályokat.


A szektor az európai szintű azonnali fizetési infrastruktúrát (SEPA, TIPS) látja alkalmasnak arra, hogy a különböző nemzeti szintű bankkártyás sémákat összekössék. Ehhez az banki ügyfelekre szabott fizetési szolgáltatások bevezetésére lenne szükség. Egy így létrehozott közös rendszert egy egységesített európai logóval, branddel támogathatnának - mondta Mersch.

Egy még ennél is radikálisabb lépéssel a bankkártyákat és a kártyatársaságokat egy az egyben ki is lehetne venni a rendszerből, ha a pénztáraknál az azonnali fizetést használnák a kereskedők.

A kereskedők számára költséghatékony alternatívát jelenthet egy azonnali fizetési megoldás. Egyre több európai országban jelennek meg ilyen megoldások, fontos lenne, hogy ezeket egész Európában elérhetővé tegyék.


Az EKB munkacsoportot állított fel, melynek feladata, hogy az integrált európai fizetési piac akadályait lebontsák.

Magyarországon ugyan a Mastercard, a Visa és a nemrégiben kivonult AmEx kártyák mellett inkább a hűségkártyákat használjuk, külföldön csak belföldi használatra kitalált, közvetlenül bankszámlákhoz kapcsolt bankkártyás rendszereket is üzemeltetnek. Ilyen például Németországban az EuroCash (EC) kártya, amelyet hasonlóan széles körben fogadnak el, mint a Mastercard és a Visa kártyáit. Ezek összekötéséről beszélt előadásában Mersch.

Jó tudni, a Magyarországon idén július elsején elinduló azonnali fizetési rendszerbe ugyan első körben a belföldi, lakossági átutalási tranzakciók kerülnek bele (lásd a részleteket a cikk végi keretes írásban), a rendszer SEPA-kompatibilis, azaz ha egyszer bevezetnénk az eurót, akkor eurós tranzakciókat is képes lenne elszámolni. Így néz ki a bevezetésének menetrendje:

Új pénzügyi rendszer készül, a bankkártyákat is kinyírhatjaAz azonnali fizetési rendszer (AFR) legfontosabb paraméterei:

  • Minden bank csatlakozik a rendszerhez, mely 2019. július 1-jén kezdi meg működését,
  • az azonnali rendszer egész évben, 0-24 órában, a hét minden napján működik, a tervezett karbantartásra legfeljebb évente 24 órája lesz a bankoknak,
  • a tranzakciók tipikusan 1-2 másodpercen (de maximum 5 másodpercen) belül teljesülnek, a pénz a címzett számlájára kerül, és akár egyből el is költhető,
  • a magyar központi rendszert eleve úgy építik meg, hogy később az európai uniós SEPA szabványoknak is megfelelhessen, illetve később eurós fizetési tranzakciókat is képes legyen kezelni,
  • a magánszemélyek esetében minden 10 millió forint alatti átutalás azonnali lesz. (Kivételt jelentenek a papír alapon benyújtott utalások, és az átutalási megbízás alapján későbbi értéknappal teljesítendő tételek),
  • a vállalatok és egyéb szervezetek által indított utalások esetében csak a 10 millió forint alatti és egyedi, egyesével benyújtott utalásokra vonatkoznak az új, kötelező szabályok. A több, egyedi utalást tartalmazó kötegek feldolgozási módjáról a bankok üzletszabályzataikban és az ügyfeleikkel kötött szerződéseikben szabadon rendelkezhetnek.
  • Az azonnali fizetési rendszerben másodlagos bankszámla azonosítóval is indíthatók utalások, mint pl. mobiltelefonszám vagy e-mail cím, és egy új típusú tranzakció, a fizetési kérelem is szerepel benne. Ezek segítségével egyrészt csak e-mail vagy telefonszám megadásával is utalhatunk majd (bankszámlaszám ismerete nélkül), másrészt bolti mobilfizetési és személyek közötti fizetési megoldások is születhetnek.
  • A fizetési kérelem esetében a nem pénzforgalmi (pl. közüzemi) szolgáltatók akár a számlavezető bankjukat kikerülve, közvetlenül is csatlakozhatnak a központi infrastruktúrához. Mindenki ugyanazt az ügyfélbarát szabványt fogja használni.


További cikkeink a témában:
2019.02.03 06:10 Ilyen lesz, ha Magyarországra jön a Google és a Facebook készpénzgyilkos fegyvere
2019.01.04 06:10 Olyan problémákat szül a készpénz kivégzése, amire nem volt példa a történelemben
2018.11.29 09:21 Jön az új fizetési rendszer Magyarországon - Íme a menetrend
2018.12.15 06:40 Új világ jön a fizetéseknél: pár ezres korlátlan csomagokra számíthatunk

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Elemző
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium