Befektetés

Pénztártagok, figyelem - Fapados járatra váltottunk jegyet

Szabics András Zsolt
Nagyon komoly helyezkedés indult meg a magánnyugdíjpénztári szektorban, a romok eltakarítása után a pénztárak próbálnak mérlegelni és a különböző lehetőségeket sorra venni. A helyzet nem egyszerű, hiszen a jelenlegi szabályok mellett egy 2000 fős és egy 15 000 fős pénztár között nincs lényeges eltérés, a működés nem finanszírozható a bevételekből, tehát vagy a tartalékokat kell felélni vagy a tulajdonosnak kell pénzt tennie a cégbe. A 2000 fő alatti pénztárak többsége úgy döntött, hogy megszűnik végelszámolással, viszont például a VIT egyértelműen a maradás mellett döntött, aminek fontos lépcsőfoka a CIG-gel történő megállapodás. A középmezőny még egyelőre bizonytalan, itt lehet véleményünk szerint igazán összeolvadásokra, vagy beolvadásokra számítani. A nagyok, akik 10 000 feletti taglétszámot tudhatnak magukénak valószínűleg egy közös pénztárszolgáltatót hoznak létre, és az adminisztrációt ide kiszervezik, mivel ezt diktáltja a gazdasági racionalitás.

1 2 3 4

Feladták a leckét a pénztáraknak.
Közel 100 ezer tag maradt a magánnyugdíjpénztári szektorban a visszalépéseket követően, a szabályok gyakori változása miatt a szereplők közül többen is egyelőre gondolkoznak, hogy mi tévők legyenek. Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság jóvoltából ismerjük, hogy mennyi pénztártag maradt az egyes pénztárakban, aminek alapján a 18 pénztárból 11 tud 2000 tag feletti maradót felmutatni.

A visszalépési adatok alapján érdekes kép tárul elénk, mindössze öt pénztár maradt, aki 10 000 felett tudta megtartani a tagjait (összességében 77 778 tag), míg a 10 000 fő alatti magánnyugdíjpénztárak tagjainak száma 19 644 összesítve. Mindez azért érdekveszítő, mivel a pénztárak igaz hogy non-profit intézmények, viszont ettől függetlenül azért csak úgy tudnak önmaguktól működni, ha ehhez megfelelő mérettel, taglétszámmal rendelkeznek.

A szektor több vezetője szerint a jelenlegi bevételek és kiadások mellett semelyik pénztár sincs könnyű helyzetben, teljesen mindegy jelen formában, hogy egy több tízezres, vagy néhány ezres pénztárról beszélünk. Egyszerűen olyan mértékű volt a visszalépés, illetve olyan mértékben csökkentek a befizetésekből illetve a vagyonból levonható bevételek, hogy az effektíve veszteséges működést tesz csak lehetővé.

Pénztártagok, figyelem -  Fapados járatra váltottunk jegyet
Piaci körkérdésünk alapján megtudtuk, hogy a jelenlegi szabályok alapján egy pénztár csak úgy tudná fenntartani a lecsupaszított működését, ha legalább 20-30 ezer tagja maradt volna. Szigorúan a számok nyelvén ez azt jelenti, hogy a "fapados működés" esetén is a jelenlegi pénztárméretekhez képest sokkal nagyobb taglétszámra lenne szükség. Az adminisztráció (könyvelés, számlavezetés,IT, marketing, honlapszerkesztés, stb...) a régi éra szerint 50 000 tag esetében nyugodt megélhetést tett volna lehetővé, nem számítva a tagszervezést, most viszont a helyzet sokat változott.

Még van egy oldal, ahol elvileg lehetne bevételre szert tenni, ez pedig a vagyonkezelés, ha ezt is beszámítjuk, akkor jön ki a minimum 20-30 ezres létszám a minimális működés fenntartásához, míg ha a vagyonkezelést nem számítjuk, akkor e fölött van a fedezeti pont. Hozzá kell azonban tenni, hogy a pénztárak közül kevesen végzik maguk a vagyonkezelést, azt általában alapkezelőknek adják ki, tehát keretfinanszírozásról nem nagyon lehet szó, annál is inkább, mert a vagyonkezelési oldalon is komoly adminisztratív korlátok vannak.

Sokak szerint mivel a magánnyugdíjpénztári szektor már mindent átadott amit tudott, ezért a jövőben nem lesz politikai célpont, ez pedig akár a szabályok enyhülését is magával hozhatja egy-két év múlva. Ha például a működési költségeket nem a befizetésekre, hanem a vagyonra lehetne vetíteni, akkor a jelenlegi mérték (0,9 százalék) is elegendő lenne. Azonban ha a befizetésekre kellene vetíteni továbbra is a működési díjakat, akkor minimum 3 százalék lenne az elfogadható mérték.

Egyik válaszadónk szerint "szerelemből" nem fogják a nyugdíjpénztárak tulajdonosai a pénztárat fenntartani, a szereplők többségénél nagyon erős háttérmegbeszélések zajlanak, mindenki próbálja összeegyeztetni a maradást, illetve a racionális működést. Pénzügyileg egyszerűen most nem éri meg fenntartani egy pénztárat, a jogszabályi feltételek ismeretében veszteséges működést kell számba venni, a tulajdonosnak (banknak, biztosítónak, munkáltatóknak) pénzt kell minden évben betenniük a pénztárakba, hogy az a kiadásait fedezni tudja.

Drasztikus költségcsökkentéssel lehet oltani a tüzet

Sok pénztár a billegők oldalán áll (például ahol a taglétszám 2000-10 000 között található), viszont a nagyobbak is információink szerint keresik az együttműködési lehetőségeket. Számtalan módja van, hogy a pénztár miként dönthet, felmerült az összeolvadás, bekebelezés, vagy végső esetben a megszűnés is. Lehetett olyan forgatókönyvről hallani, hogy a nagyobbak és a kisebbek összefognának, és egy közös adminisztrációt elvégző szervezetet (pénztárszolgáltatót) hoznának létre.

Érthető, hiszen ha nem tudok hatékonyan, legalább nullszaldósan működni, akkor összefogok több szereplővel, és kiszervezem (vagy a már kiszervezett adminisztrációt odaadom) egy külső, minimális követelményeknek eleget tevő intézménynek a feladatok nagyobb részét. Ezzel meg tudom őrizni a magánnyugdíjpénztári pillért, és a tulajdonosnak sem kell olyan nagy összeget a fenntartásra fordítania.

Esetleg lehetne könyvelési oldalon is átmeneti megoldást találni, ha például egy pénztár a költségmegosztás keretében a magánnyugdíjpénztár terheit a magán és önkéntes pénztár közös büdzséjére terheli rá, hiszen sok alkalmazott van, akik mind a két oldalon végeznek adminisztrációs munkát.

Az egészen biztos, hogy elbocsátásokra, összevonásokra, és a párhuzamosságok eltüntetésére sor fog kerülni, valószínűleg a pénztárak ha tehetik, akkor sokkal kisebb létszámmal fogják ellátni a feladataikat. Persze egy adott létszám szükséges a minimális feladatok ellátására is, azonban tudunk olyan példáról ahol néhány emberrel meg lehetett oldani a legégetőbb feladatokat. Amennyiben egy pénztárnak van önkéntes ága is, akkor azt fogják tenni, hogy összevonják a feladatokat, és a munkatársak mostantól mind a két oldal feladatait el fogják látni (eddig is részben ez volt a tendencia).

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Ez a cikk folytatódik
1 2 3 4
Találd meg a neked való befektetési alapot!
Kiszámoló

Más miért nem tanult?

Írtam nemrég a sávos adózásról. Az egyik visszatérő motívum volt a hozzászólásokban, hogy miért adóztatja az állam a vagyont, amikor azt eleve már adózott pénzből vettem, s ez így már

KonyhaKontrolling

Adózzon mindenki más!

Az interneten sok vélemény jelenik meg a \"megfelelő\" adóztatással kapcsolatban, de még a legtájékozottabbak is sokszor minimum meglepő véleményeket fejtenek ki. A bejegyzésben nem megyek bele

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Eljöhet a benzinkutak bosszúja

Likviditási szakértő/vezető modellező

Likviditási szakértő/vezető modellező

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Pénzügyi modellező/vezető modellező

Pénzügyi modellező/vezető modellező
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Könyv

A Sikeres Kereskedő - Vételi és eladási pontok, stratégiák, tőzsdepszichológia

Egy tőzsdei könyv, ami nem aranyhalat akar rád sózni, hanem felruház a horgászás képességével, ami a befektetések világában a saját kereskedési módszer kialakítását jelenti.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
richter