H5N1 – Kemenesi Gábor megkongatta a vészharangot
Gazdaság

H5N1 – Kemenesi Gábor megkongatta a vészharangot

Portfolio
A világ rendkívül sebezhető a járványokkal szemben és ez részben a tétlenségből fakad - írja Kemenesi Gábor virológus annak kapcsán, hogy Amerikában hónapok óta terjed a szarvasmarhák körében a H5N1 influenzatörzs.

Az amerikai vírus madarakban reasszortálódott a szarvasmarhákra jutás előtt. "Reasszortálódás amikor némileg eltérő törzsek cserélnek genetikai információt, mintha a kártya paklijait cserélgetnék (egy-egy lap egy-egy genomszegmensnek felel meg). Az influenzavírusoknál ez a folyamat a hagyományos mutációknál általában nagyobb ugrást, nagyobb változást jelent" - magyarázza a szakember a Facebook-bejegyzésében.

A genetikai adatok azt sugallják, hogy hónapok óta észrevétlenül terjed szarvasmarhák között. Ennek egyik eredménye, hogy

a vírus genetikai maradványai a polcokon kapható tejek többségében kimutathatóak Amerikában

- írja Kemenesi Gábor.

Az elmúlt 100 év négy jól dokumentált influenza világjárványt is hozott, egészen eltérő súlyossággal és forgatókönyvvel. Ami közösnek mondható bennük, hogy a különféle eredetű influenza törzsek változatos reasszortment (egymás közti génkicserélődés) lépéseken és köztes gazdákon keresztül jutottak emberekre.

Jelenlegi világunk óriásira nőtt, az ember és háziállatainak tömege mellett már eltörpül a vadállatok aránya. Ebben a közegben nem meglepő, hogy az immáron évek óta tartó állati, madarakhoz köthető H5N1 világjárvány utat talál magának a háziállatainkon keresztül.

Az emberi járvány első jelei a jól fennmaradó emberről-emberre terjedés képességének megjelenése lehetnek. Emberi esetek voltak és jelenleg is dokumentáltak néhányat a H5N1 kapcsán. Ezek a madárinfluenza vírusokkal történő nagy kitettség során alakulnak ki, de egyelőre megállnak egy-egy esetnél.

A mostani szarvasmarha járvány során, egy az állatokkal dolgozó ember esetére derült fény nemrég. A fertőzés kötőhártya bevérzéssel járt és nem járt légúti tünetekkel.

A vírus nem rendelkezik még a hatékony emberről-emberre terjedés képességével és jelenleg az említett esetéhez hasonló körülmények (fertőzött állatokkal való tartós érintkezés) kellenek a fertőzéshez

- hangsúlyozza a virológus.

Kemenesi szerint nehéz megbecsülni, hogy ebből a mostani helyzetből, egy állati világjárványból átcsaphat-e a H5N1 influenza A vírus most terjedő törzse emberi világjárványba. Azt sem látni, hogy a szarvasmarhák járványa átjuthat-e Európába vagy más földrészekre.

Azonban aggasztó, hogy megint csupán futunk a történések után és utólag próbáljuk megérteni mi történhetett.

A szarvasmarhák közt zajló járvány ennek egy baljós előjele. Az óriásira nőtt világunk sérülékenységét mutatja, hogy ugyan nem fertőzőképes formában, de még az amerikai boltok polcain is ott vannak a vírus nyomai. A pasztőrözött tej vizsgálatát egyébként utólag elvégezték, ahogy várható is volt, a hőkezelés inaktiválta a vírust - olvasható a bejegyzésben.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Nesze neked, ötéves szuperállampapír: tízmilliárdokat buktak a magyarok az értelmetlenné vált befektetésen
Díjmentes előadás

Kereskedés a magyar piacon kezdőknek

Minden, amit a hazai parkettre lépés előtt tudni érdemes.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
82 milliárd forint lesz jövőre az Innovációs Alap pályázati keretösszege