Bajban Svédország: egy éve tart a recesszió
Gazdaság

Bajban Svédország: egy éve tart a recesszió

Portfolio
Svédország gazdasága folytatva a negatív trendet az idei év első három hónapjában is zsugorodott, ami már a negyedik egymást követő csökkenő negyedévet jelenti ellentétben az elemzők által várt enyhe bővüléssel. A központi bank kamatcsökkentésre készül.

A svéd gazdaság teljesítménye az év első negyedévében csökkenést mutatott, a hétfőn közzétett előzetes adatok szerint már a negyedik egymást követő negyedéves visszaesés. Az előző negyedévhez képest 0,1%-os, míg az egy évvel korábbihoz képest 1,1%-os csökkenést regisztráltak.

Március hónapban különösen érzékelhető volt a gazdasági zsugorodás, amely 0,3%-ot tett ki. A statisztikai hivatal megjegyezte, hogy ezek az adatok még felülvizsgálatra kerülhetnek a május végi végleges jelentés publikálásakor.

Az elemzők korábban optimistábbak voltak, 0,2%-os növekedést vártak az előző negyedévhez képest. A Swedbank elemzése szerint a gazdaság továbbra is gyenge maradhat, bár az inflációs nyomás mérsékelt marad. A bank prognózisa szerint a Riksbank - Svédország központi bankja - az irányadó kamatlábat 3,75%-ra csökkentheti a következő monetáris politikai ülésen és további csökkentéseket helyezhet kilátásba.

A kiskereskedelmi forgalom márciusban 0,4%-kal esett vissza február óta. Ez összhangban van azzal a trenddel, hogy Svédország gazdasága tavaly jelentős lassulást mutatott. A központi bank kamatemelései - amelyek célja az infláció kezelése volt - hatását tükrözi ez a folyamat. Az infláció mérséklődése után a Riksbank jelezte: lehetőség nyílik kamatcsökkentésre.

A svéd kormány többletkiadásokat tervezett be tavaszi költségvetésébe és optimista növekedési kilátásokat vázolt fel. A gazdaság 2023-ban tapasztalt 0,2%-os zsugorodása után idén enyhe fellendülést várnak. A kormány előrejelzése szerint 2024-ben a GDP növekedése elérheti a 0,7%-ot és ezt követően tovább gyorsulhat.

Ezek az intézkedések és előrejelzések azt sugallják, hogy Svédország gazdasági helyzetét aktív monetáris és fiskális politikai lépésekkel igyekeznek stabilizálni és fellendíteni a következő években.

Forrás: Reuters

Címlapkép forrása: Getty Images

Tematikus PR cikk
FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
A hazai akkumulátorgyártás szenvedése már jól látszik, Iváncsa lehet az első dominó
Díjmentes előadás

Kisokos a befektetés alapjairól, tippek, trükkök a tőzsdézéshez

Előadásunkat friss tőzsdézőknek ajánljuk, összeszedünk, minden fontos információt arról, hogy hogyan működik a tőzsde, mik a tőzsde alapjai, hogyan válaszd ki a számodra legjobb befektetési formát.

Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Portfolio AgroFood 2024
2024. május 22.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
réz